RUSKI VITAMINSKI KOKTELI na kiselomlečnoj osnovi (II deo)

Nastavljamo priču o korisnim vitaminskim koktelima koji mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja, a sad su na redu najbolji recepti

by | 10.06.2022
vitaminski kokteli

Nastavljamo priču o korisnim vitaminskim koktelima koji mogu da vam pomognu u očuvanju zdravlja, a sad su na redu najbolji recepti…

(NOVI RECEPTI GENADIJA MALAHOVA)

Korisna svojstva ruskih vitaminskih koktela

* Veoma brzo se apsorbuju (još u usnoj duplji).

* Proizvodi su već isitnjeni i spremni za apsorpciju. Za njihovo varenje potrebno je minimum snage. Zauzvrat, zdravstvena korist je velika. Kokteli su pogodni za bolesna i slaba lica koja imaju malo snage za kvalitetno varenje hrane.

* Druga važna specifičnost koktela od voća i povrća ili bobičastih plodova sastoji se u tome što oni sadrže toliku količinu živih biljnih komponenata koje je teško, a ponekad i nemoguće pojesti odjednom. Na primer, teško je pojesti 50–100 g lišća salate, celera, mirođije, peršuna i drugog povrća, dok se u čaši koktela oni unose lako.

* Kokteli od voća i povrća ili bobičastih plodova sadrže praktično sve makro i mikro elemente koji mogu da se nađu samo u „prehrambenoj“ tablici Dmitrija Mendeljejeva. To je, neosporno, najvažnija prednost ishrane savremenog čoveka, koja je jako osiromašena kad su u pitanju sastav mikroelemenata i fermenata. Upravo usled obilja „živih“ supstanci, fermenata i minerala ovi kokteli su lekoviti po svojoj suštini!

Kako budete sticali iskustvo, naučićete da pripremate veoma ukusne koktele od povrća, voća i drugih namirnica koje inače nisu ukusne ali su korisne! A to podrazumeva i znatno proširivanje palete svoje ishrane.

Koktel „Zdravlje“

Da bi naš organizam bio zdrav, potrebno je optimalno unositi kalcijum i silicijum. Silicijum daje osnovu mekim tkivima, a kalcijum skeletu. Važan je i njihov pravilan odnos. Ukoliko u organizam dospeva više kalcijuma, krvni sudovi se kalcifikuju i pucaju, a odatle infarkt, dok silicijum obezbeđuje elastičnost ne samo krvnih sudova nego i noktiju, kose i kože te pozitivno utiče na rad nervnog sistema.

Dakle, uzmite 50 g kravljeg sira, dva do četiri sirova prepeličja jajeta (izvor kalcijuma) zajedno s ljuskom, pola limuna (pretvara kalcijum iz ljuske u biološki aktivan, dostupan oblik) i dvetri babure (izvor biološki aktivnog silicijuma). Obavezno dodajte krastavac ili dva s korom (sadrži strukturisanu vodu, silicijum i druge važne mikroelemente). Važno je da dodate i celer – on daje snagu organizmu, kao i repu. Ostalo koristite prema sezoni i ukusu. Možete dodati i malo meda.

Kad je reč o prepeličjim jajima, postoji ovakvo mišljenje. Jaja mrke nijanse ljuske sadrže više joda. Jaja tamnoplave nijanse u svom sastavu imaju najdragoceniji mikroelement – kobalt (doprinosi stvaranju krvi). Ona roze nijanse sadrže cink (važan za polnu funkciju).

Ovaj koktel odlična je prevencija osteoporoze i kardiovaskularnih oboljenja. Doprinosi obnavljanju pravilne ravnoteže mikroelemenata u organizmu.

Kokteli protiv prehlade

* Iskustvo ruske narodne medicine sugeriše da se u koktel za prevenciju prehlade i gripa stavlja ljuto povrće: crni i beli luk, paprika, đumbir! To mogu biti dva-tri čena belog luka, polovina srednje glavice luka, jedna crvena ljuta papričica, pola kašičice đumbirovog praha ili kašika rendanog svežeg korena. Nije važno ukoliko nešto nemate, stavljajte ono što imate.

A kao dopunu ljutom povrću stavite povrće bogato vitaminom C, npr. polovinu slatke babure, po 15–20 g brokolija, karfiola i šargarepe (sve sveže). Oni sadrže mnogo fitoncida i karotena, koji jačaju sluzokožu. Radi boljeg ukusa dodajte prah morskog kupusa (laminarije). Prelijte čašom kefira, najbolje domaćeg, napravljenog od gljivica.

* Od ljutog možete uzeti samo đumbir ili biber. Dalje možete dodati po dve kašike smrznutih malina i jarebike, kao i limun s korom. Zasladite medom ili stevijom. Ide i čaša kefira. Dobro izmešajte, tako da koktel uspe da se ugreje. Odlično je da temperatura bude malo niža od sobne – ugrejte ga u ustima pre nego što ga progutate! Preporučujem da ovaj koktel uzimate svaki drugi dan tokom proleća, jednom-dvaput dnevno.

SAVET PLUS

Kombinujući voće, povrće, bobičaste plodove, pčelarske proizvode, ljusku od jaja i tome slično u koktelu, ciljano možete stvoriti lekovito prehrambeno sredstvo za lečenje određene bolesti, ili za prevenciju konkretnih oboljenja, te stimulišuće sredstvo koje podmlađuje organizam.

Dobro vam zdravlje! Vaš Genadij Malahov

Ako ste preskočili – pročitajte i prvi deo našeg teksta o vitaminskim koktelima.

Foto: EireneFagus / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com