Saznajte zašto je kiselo mleko uvek najbolji izbor!

by | 21.07.2024
Saznajte zašto je kiselo mleko uvek najbolji izbor!

Kiselo mleko je veoma popularna namirica jer osvežava, rashlađuje, zdravo je za doručak. U kuvanju daje jelima jedinstven ukus brojnim uobičajenim receptima.

Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu. Najveću popularnost kiselo mleko steklo je u 16. veku, kad je Sulejman Veličanstveni poslao jednog poznatog turskog lekara da izleči tadašnjeg kralja Francuske od stomačnih tegoba. Lekar je sa sobom poveo i stado ovaca kako bi mogao da pravi čudotvorni lek za kralja…

Šta je kiselo mleko?

Tokom proteklih 10.000 godina, ljudi su mužu životinje u nekom obliku kao hranljiv napitak. Kada je nešto od tog mleka počelo da se kiseli ili zakiseli, primetilo se da ukus nije nužno „loš“, samo drugačiji. Fermentacija sirovog mleka ili dodavanje kiseline u sirovo mleko će rezultirati kiselim mlekom. Kiselo mleko se razlikuje od mleka koje se pokvarilo, što se obično dešava sa pasterizovanim mlekom koje nema bakterijske kulture. Ovo mleko se dobija od sirovog mleka, što omogućava fermentaciju i kultivaciju.

Kako mleko počne da kiseli, tekstura postaj primetno gušća. Na neki način, može početi da liči na jogurt. Kiselo mleko može biti veoma uobičajeno piće ili čest sastojak u kuvanju i pečenju. Ova vrsta mlečnih proizvoda je posebno popularna u skandinavskim i baltičkim zemljama, iako postoje različiti oblici širom sveta.

Kiselo mleko i zdravstvene prednosti

U sastavu kravljeg kiselog mleka nalaze se proteini, mlečne masti i ugljeni hidrati. Energetska vrednost mu je oko 65 kalorija na 100 grama. Veliki procenat odlazi na proteine koji pružaju osećaj sitosti u stomaku. Ne sadrži transmasti, ali zato ima oko 15% zdravih, zasićenih masti, te oko četiri posto ugljenih hidrata. Bogato je natrijumom, kalcijumom i kalijumom, kao i vitaminima C, A, D, B1 i B12. Postoje mnoge prednosti kiselog mleka koje takođe mogu uključivati njegove efekte na varenje, imuni sistem, zdravlje srca i toksičnost u telu, između ostalog:

Poboljšava varenje

Bakterijske kulture koje se nalaze u ovom fermentisanom mleku mogu pomoći vašem stomaku da lakše razgradi hranu i pomoći će u sprečavanju zatvora, nadimanja i grčeva. Takođe može biti manje laktoze u kiselom mleku, što ga čini idealnim za one sa netolerancijom na laktozu.

Pomaže u eliminisanju toksina

Istraživanja su pokazala da kiselo mleko može pomoći da se stimuliše funkcija jetre i pankreasa, čime pomaže da se eliminišu više toksina iz tela.

Jača imunitet

Ova vrsta fermentisanog mleka može da poseduje širok spektar hranljivih materija, vitamina i aktivnih sastojaka koji su potrebni za funkcionisanje imunološkog sistema, uključujući vitamin A, cink, kalijum, selen, jod i kalcijum.

Ublažava alergije

Moglo se otkriti da fermentisano mleko ima manje alergeno dejstvo na one koji su osetljivi na mleko; može pomoći u suzbijanju nepotrebnih imunoloških odgovora.

Pomaže u kontroli holesterola

Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija kiselog mleka može pomoći u smanjenju ukupnog holesterola, što može pomoći u poboljšanju zdravlja srca i smanjenju rizika od srčanog i moždanog udara.

Na koje načine se koristi

Najpopularnije upotrebe kiselog mleka su u kulinarstvu, nezi kože, proizvodnji sira. U kuvanju i pečenju dodaje sladak element, dok ga njegovi aktivni sastojci i fermentisana priroda čine korisnom komponentom u određenim kozmetičkim proizvodima.

sorrapong / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com