Šećer: „slatka smrt“ ili sredstvo protiv depresije?

by | 10.08.2017

 
 
Ne možete da živite bez kolača i bombona? Svakodnevno pijete slatke gazirane napitke? Ako je tako, treba da znate da je u svetu (a pogotovo u Rusiji) sve višeendokrinologa i specijalista za dečju gojaznost koji su ubeđeni da je šećer otrov i koji se zalažu za to da se uspostavi kontrola nad njegovom prodajom, kao i u slučaju cigareta i alkohola. Ali, da li je zaista šećer izvor sveg zla u našoj ishrani?
 
MOTOR TRGOVINE
Odakle savremeni čovek dobija šećer? Ne samo iz slatkih napitaka i deserata već i iz slatkih “skrivenih izvora“. Oko 50% šećera skriveno je u skoro svim industrijskim namirnicama – sosovima, hlebu, jogurtu, testenini itd. Užasna je činjenica da je još pre 25 godina FDA (američka komisija za kontrolu hrane i lekova) lobirala za pravila zahvaljujući kojima proizvođači nisu
u obavezi da na pakovanju naznače količinu dodatog šećera (tobož, kompanija bi tako otkrila svoju recepturu, a to je tajna firme!). Sličan zakon usvojen je i u većini ostalih zemalja. Mislite o ovom broju: 80% proizvoda koje kupujemo sadrži dodatni šećer. I on ima efekat sličan zavisnosti! Tačnije, zavisnost od šećera stvara predispoziciju ka drugoj opasnoj zavisnosti.
 
ŠTA KAŽU EKSPERTI
Mnoga hronična oboljenja, kao što su bolesti srca,
rak i dijabetes, tesno su povezana s povećanom upotrebom šećera, koja se na celom svetu za 50 godina povećala tri puta(!). Sa šećerom je povezan i opšti rast kaloričnosti proizvoda, što povećava rizik od gojaznosti. Stručnjaci smatraju da upotreba šećera u umerenim količinama u okvirima zdrave ishrane nije opasna. Problem počinje tek onda kada se šećer upotrebljava u velikim količinama. Ljudski organizam nije sposoban da proizvede ugljene hidrate – osnovni izvor energije, a bez njih je njegovo postojanje nemoguće.
 
DNEVNE DOZE
Smatra se da je bezopasna dnevna količina šećera 10-13 kašičica. U ovu dozu uključeni su svi slatkiši, proizvodi i namirnice koji sadrže skriveni šećer (jabuka ili banana približno sadrže kašičicu i po do dve, čaša slatkog gaziranog soka tri i po kašičice, parče torte – pet-šest, 100 g bombona – 11 do 13 itd.).
 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com