Skrivena alergija na hranu – put ka gojaznosti

by | 02.02.2018

Ukoliko ste se ugojili bez promene svakodnevne ishrane i načina života, razlog tome mogu biti starosne hormonske promene, metaboličke bolesti, pa čak i alergije! Svi smo mi navikli da alergija podrazumeva – curenje nosa u potocima, suženje očiju, kašalj, osip i kijanje. Međutim, skrivena alergija je takođe veoma aktuelna i upravo ona može biti uzrok nadimanja i vašeg naglog debljanja

Manifestacije skrivene alergije
Čak i ako nikad u životu niste patili od alergije, s godinama se sve može promeniti – organizam više ne može samostalno da se bori s toksinima i štetnim alergenima koji dolaze spolja. Slabljenje imunosistema, usporenost metabolizma, lošija životna sredina – sve je to povod za skrivenu alergiju. Koje su njene manifestacije:
* česte glavobolje;
* dermatitis, perutanje kože, iritacija i svrab;
* povećana učestalost bolesti virusnog karaktera;
* problemi s gornjim respiratornim traktom – tonzilitis, otitis, sinusitis itd.
Ukoliko ste primetili takve simptome kod sebe, ima smisla obratiti se alergologu i uraditi specijalne testove za otkrivanje alergena. Često su to jaja i mlečni proteini, gluten i dr. Otkrivanje alergena biće razlog za to da se iz ishrane odstrane svi proizvodi koji ga sadrže. Preporučuje se dijeta koja će isključiti hranu u kojoj mogu biti alergijske komponente. Takođe, jedan od znakova skrivene alergije jesu i otoci, koji mogu uzrokovati višak kilograma. Zadržavanje tečnosti usled alergije lako dovodi do viška kilograma, koji brzo nestaju ukoliko se alergen isključi.

Možete li sami utvrditi zadržavanje tečnosti?
Ako ste pažljivi prema svom telu, možete mu pomoći da se nosi s problemom sa zadržavanjem tečnosti. Najprve morate znati da li ga uopšte imate. Kako biste to shvatili, obratite pažnju na neke od sledećih znakova:
* naglo povećanje težine za kratak period (za dan dobijete nekoliko kilograma i isto tako brzo ih izgubite);
* nadimanje i nadutost creva;
* oticanje donjih ekstremiteta (gležnjeva);
* suva koža, svrab, ljuštenje, perutanje;
* težina u želucu nakon uzimanja hrane;
* otečenost ruku, naročito prstiju;
* osetljivost mlečnih žlezda, njihovo uvećanje, otečenost;
* generalno je organizam u stanju kao u slučaju alergije.
Ukoliko ste prepoznali makar tri znaka s ovog spiska, znači da se kod vas tečnost zadržava i da ona može biti uzrok vaših suvišnih kilograma. Razlog zašto dolazi do zadržavanja tečnosti u organizmu može vam otkriti lekar, jer – osim alergije – može ga izazvati i dijabetes.
Povišen nivo šećera u krvi, poremećaj u radu mokraćnog sistema, endokrinološka oboljenja, deficit masnih kiselina, višak natrijuma i dr. mogu biti uzrok problema s viškom kilograma usled zadržavanja tečnosti.

Ukoliko je uspostavljena dijagnoza gojaznosti, važno je sprovesti detaljna ispitivanja svih organa i sistema. Na taj način saznaćete zašto je došlo do gojaznosti.

U ljudskom organizmu sve je povezano i, ukoliko nešto boli na jednom mestu – obavezno se to pokaže i na drugom mestu. Alergijske reakcije organizma slabe rad imunološkog sistema, jetre, bubrega, negativno utiču na brzinu metabolizma, funkciju izlučivanja, što može dovesti do zadržavanja toksina u organizmu, to jest – do ponovne alergije!
Upravo je masno tkivo poput tempirane bombe u organizmu budući da je depo za sve otrove i hemijske elemente s kojima ne može da se nosi oslabljen organizam. Stoga je eliminaciona dijeta jedan od puteva ka odličnoj figuri!

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com