Slatko u borbi s prehladom i suvišnom težinom

by | 09.08.2017

Slatko je bogato pektinima, kojih nema samo u svežim nego i u prerađenim plodovima i voću. Pektini su korisni jer izbacuju iz organizma štetne materije i toksine. Ako štetne kupovne slatkiše zamenite domaćim slatkim, ne samo što ćete postati vitkiji nego ćete i ojačati zdravlje.
Mnogi znaju da u slučaju prehlade i gripa treba piti vruć čaj uz slatko od malina, koktele od jarebike (kljukve) i brusnice… Jer, njihova je lekovitost dokazana u praksi! Naš prvi zadatak jeste da se preznojimo i isteramo toksine iz bolesnog organizma. Malina, kalina i mnogi drugi bobičasti plodovi sadrže prirodni aspirin, pa će temperatura brže spasti. Uz to, aktivne supstance jarebike i brusnice sposobne su da se izbore s mnogim infekcijama.

Savetuje: Irina Svitenkova, dijetolog i naturopata

* SLATKO OD JAREBIKE (KLJUKVE) koristi srčanim bolesnicima i osobama sa slabim želucem koje se neredovno hrane. Jarebika doprinosi snižavanju pritiska, snižava nivo štetnog holesterola u krvi i sprečava pojavu čira na želucu.
* SLATKO OD OBLEPIHE (PASJEG TRNA). Oblepiha čuva vitamin C – u plodu ga ima veoma mnogo. Ovo slatko čak ni pri zagrevanju ne gubi antioksidativna svojstva. Fitoncidi iz oblepihe bore se s mikrobima koji izazivaju bolest u organizmu, sprečavajući njihovo razmnožavanje.
* SLATKO OD ARONIJE pomaže u slučaju skokova arterijskog pritiska, a takođe ublažava umnu i fizičku napetost.
* SLATKO OD ŠLJIVA Šljiva je jedna od malobrojnih voćaki koje čuvaju korisne supstance i prilikom prerade. Ona naročito koristi osobama koje imaju problema s krvnim sudovima: sadrži mnogo vitamina K, koji se bori s trombozama, i vitamina P, koji jača zidove krvnih sudova.

Nabrojali smo samo neke vrste slatka, a tu su još i slatko od kupine, močvarne kupine, višanja, ribizli… Birajte po ukusu! Važno je samo da znate: da bi sve ove poslastice bile korisne, pri kuvanju umereno koristite šećer – i ne prekuvavajte!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com