SUPA – je li neophodna za ručak, ili pak ne?

by | 30.10.2017

Donedavno naši preci nisu ni razmišljali o tome da li da započnu ručak bez prvog jela – guste jake supe, boršča ili čorbe. To je bilo obavezno! Domaćice su kuvale supu svakog dana, a prvo jelo bilo je, po svoj prilici, i najkaloričnije. Ali danas se ishrana umnogome promenila – retko ko svakodnevno jede supu za ručak. Snalazimo se sa sendvičima, tanjirima salate… ili sa po dva-tri komada sezonskog voća. Dakle, je li baš svima neophodna supa za ručak? I – ako redovno “izbegavamo” supu za ručak, kako se to odražava na naše zdravlje? Razgovarali smo s dijetologom Marinom Valentinovnom Popovom (Minsk)

* Šta ruski dijetolozi misle o svakodnevnoj supi za ručak?
– Ne posvećuje se supama uzalud velika pažnja. One odlično greju, poboljšavaju varenje, obezbeđuju organizmu potrebnu količinu elektrolita… Što smo stariji – supa nam je sve potrebnija. S godinama se menja aktivnost fermenata koji učestvuju u procesu varenja mleka, ali zahvaljujući supi, menja se i količina želudačnog soka, kao i sastav žuči – u našu korist. Supe su jednostavno neophodne onima koji brinu o zdravlju. Naime, pri kuvanju povrća, mesa i drugih namirnica – u jelu ostaje velika količina korisnih elektrolita, što ne važi za dinstanu ili pečenu hranu.

* A ako osoba ima problema s oboljenjima organa za varenje, ili pak s lučenjem žuči – od kakvog je značaja za nju supa?
Supe su u tom slučaju jednostavno obavezne! Ako bolujete od gastroduodenitisa, ili vam je upaljena sluzokoža organa za varenje – supa može biti pravi lek. Ukoliko vam je bolestan gastrointestinalni trakt, savetovala bih vam da pravite supe od blendiranog povrća – guste krem supe. One oblažu unutrašnjost želuca i ublažavaju upalne procese; sadrže mnogo vitamina i mikroelementa potrebnih organizmu. U slučaju slabe kiselosti želudačnog soka, supe podstiču sekreciju žlezda koje oblažu sluzokožu želuca i jačaju lučenje želudačnog soka. Ali ako imate čir, onda nemojte jesti mesne bujone – jer podstiču lučenje hlorovodonične kiseline.

* Koje su supe zdravije – vegetarijanske ili mesne?
– Naravno, vegetarijanske supe – ili boršč (ruska čorba od cvekle) – zdravije su, jer se mnogo lakše vare od onih mesnih. Zato gotovo da i nema kontraindikacija za supe od povrća – mogu ih jesti svi, i to u bilo kom uzrastu. S druge strane, sa supama pripremljenim od mesa trebalo bi biti veoma oprezan. Prvo, treba uzeti u obzir neka osnovna oboljenja u slučaju kojih se ne smeju jesti mesni bujoni. Drugo, imajte na umu da se supe napravljene od mesa ili pečuraka sporije i teže vare. Bolje je ako je mesni bujon pripremljen s drugom vodom (voda u kojoj se prvo kuvalo meso prosipa se i sipa se nova, te se nastavlja s kuvanjem). Ili se posebno kuva bujon od povrća, a posebno meso, da bi se kasnije obe supe spojile u jednu.

* Kakvo je vaše mišljenje o poznatim bujonima od kostiju (pilećim ili goveđim), što se ranije aktivno preporučivalo rekonvalescentima?
– Takve supe imaju mnogo korisnih sastojaka, smatraju se odličnim sredstvom za oporavak organizma posle preležanog gripa i drugih oboljenja. Ali pileću supu, riblju čorbu ili krem supu od pečuraka ne treba da jedu osobe koje pate od poremećaja metabolizma, gihta ili kamena u mokraćnoj bešici. U slučaju ovih oboljenja najbolje je jesti vegetarijanske supe. Takođe, supe od kostiju rogate stoke (govedina) uopšte ne bih savetovala – one su štetne za organizam, jer sadrže mnogo ekstrakta koji iritiraju sluzokožu želuca i stimulišu lučenje želudačnog soka.

* Recite nam šta mislite o mlečnim supama?
– Mlečne supe jesu korisno i ukusno jelo, ali s godinama se kod čoveka smanjuje količina fermenata potrebnih za razgradnju mlečnog šećera. To treba imati na umu kad je reč o ovim supama. Naravno, sve je individualno – ako vama mlečne supe ne izazivaju tegobe, zašto ih ne biste uvrstili u jelovnik?! Najbolje je da vam izbor bude supa s heljdom. Naime, po sadržaju korisnih materija, heljda je kraljica među žitaricama.

* Sve u svemu, je li obavezna supa za ručak?
Nema pravila koje bi jednako važilo za sve. I od supe, kao i od svakog drugog jela, može biti i koristi i štete. Svako traži zlatnu sredinu. Je li obavezno pojesti taljir supe baš za ručak? To svakako može biti i odlična večera. Samo pazite da je ne jedete pred samo spavanje. A to što su supe postale uobičajen deo ručka povezano je s tradicijom, a ne s fiziološkim potrebama organizma.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com