Superproizvodi za zdravlje

by | 09.11.2017

Zagovornici zdravog načina života i pravilne ishrane sve više govore o prednostima namirnica godži, čija, akai, spelta… Da li su one zaista jedinstvene ili se mogu naći neznatno manje korisne ali dostupne slične biljke?

Godži bobice
Ove moderne bobice običan narod prozvao je „vučjim“ zbog njihove toksičnosti, ali, u isto vreme, zahvaljujući mnogim korisnim supstancama (vrednim amino-kiselinama, vitaminima, makro i mikro elementima, antioksidansima), godži bobice jačaju imunitet, čiste organizam, produžavaju mladost. Međutim, dostupne su nam samo suve godži bobice, koje nisu ništa bolje od bobica što rastu u našim krajevima, koje možemo upotrebiti u svežem ili zamrznutom obliku.
ČIME IH ZAMENITI: brusnica, crna ribizla, ogrozd, pasji trn.

Čija semenke
Čija semenke koriste se u meksičkoj kuhinji, bogate su biljnim vlaknima, masnim kiselinama omega-3 i omega-6 i drugim korisnim materijama. Čija je popularna kod vegetarijanaca i osoba koje žele da smršaju budući da dobro zasiti i nadoknađuje nedostatak važnih elemenata u telu. Semenke se dodaju različitim jelima, koktelima, smutijima: kad nabubre, dobro utole glad i doprinose gubitku težine.
ČIME IH ZAMENITI: laneno seme, susam, semenke bundeve.

Kinoa
Ovo pseudozrno Inke su smatrale svetim. Proizvod je izuzetno bogat proteinima i vlaknima, a po sadržaju mnogih vitamina, amino-kiselina i sastavu mikroelemenata (fosfor, gvožđe, kalcijum, cink) kinoa se može takmičiti s mlečnim proizvodima i ribom. Preporučuje se u slučaju problema sa srcem, organima za varenje, usled viška kilograma i povišenog holesterola.
ČIME JE ZAMENITI: proso, pirinač, ječam, heljda, štir.

Akai bobice
Malene crne bobice poreklom iz Južne Amerike pomažu da sačuvate mladost i dugovečnost, jačaju imunitet, imaju antivirusna i antiinflamantorna svojstva, štite od kardiovaskularnih oboljenja. Bobice daju energiju, poboljšavaju pamćenje i čak se koriste kao prevencija od raka.
ČIME IH ZAMENITI: šipurak, žutika, aronija.

Zelena kafa
Napitak od zelene kafe pomaže u mršavljenju jer smanjuje apetit. Kao i čašu vode ili zeleni čaj, popijte ga pre jela, nikako uz obrok.
ČIME JE ZAMENITI: zelenim čajem.

Zrna kakaoa
Kao grickalica kakao poboljšava rad nervnog sistema, aktivira proizvodnju hormona sreće, štiti od depresije, hroničnog umora i nervoze.
ČIME IH ZAMENITI: gorkom čokoladom, zrnom kafe.

Pšenična trava
Iz zelene pšenične trave visine 10–15 cm cedi se sok. Ovaj napitak veoma je koristan jer se u njemu nalaze svi neophodni elementi za naše telo. Sok čisti organizam, hrani ga vitaminima i mikroelementima te poboljšava sastav krvi zahvaljujući velikom procentu hlorofila koji sadrži. Međutim, korist od pšenične trave nije potvrđena naučnim istraživanjima.
ČIME JE ZAMENITI: pšenične klice, sok od lekovitih biljaka (zelenih).
Spelta
Ova žitarica sadrži dosta proteina, vrednih amino-kiselina, vitamina, cinka i magnezijuma. U spelti su izbalansirane sve hranljive materije, pa se ona zato preporučuje usled viška kilograma, oslabljenog imuniteta, hroničnog umora i bolesti gastrointestinalnog trakta. Od spelte se prave kaše i prilozi, supe, peciva i deserti.
ČIME JE ZAMENITI: ovsene pahuljice i mekinje.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com