U borbu s brojnim bolestima – sa ŠARGAREPOM!

by | 04.05.2018

Osim što je dostupna i dugo traje, ona ima neprocenjiva lekovita svojstva. Uostalom, kad pročitate ovaj tekst, sigurno ćete još više šargarepe uvrstiti u svoj svakodnevni jelovnik!

Korenje šargarepe sadrži 7–15% jednostavnih ugljenih hidrata, belančevina, pektina, flavonoida, vredan kompleks mineralnih soli i vitamina. Po količini karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A, šargarepa prevazilazi skoro sve povrće i voće. Sem toga, ovaj koren se izdvaja visokim sadržajem vitamina PP, sadrži kompleks vitamina grupe B i askorbinsku kiselinu. Šargarepe crveno-narandžaste sorte bogatije su vitaminima nego druge vrste, pri čemu je utvrđeno da se najveća količina nalazi u spoljašnjim slojevima korena. U slučaju avitaminoze preporučuje se svakodnevna upotreba po 50–100 g sveže šargarepe.

PROČITAJTE I… Univerzalni prirodni lek: Ulje od šipka

Šargarepa i zdravlje

Zimi i na proleće posebno je važno uključiti je u ishranu, pri čemu se karoten bolje usvaja iz rendane šargarepe u kombinaciji s uljem ili pavlakom.
• Šargarepa je posebno efikasna usled nedostatka vitamina A, što je praćeno povećanim umorom, pogoršanjem apetita, sklonošću ka prehladama i bolestima želudačno-crevnog trakta, kao i dermatološkim problemima (suvoćom i pojavom gnojnih oštećenja kože, učestalijim lomljenjem noktiju i vlasi kose).
• Svakodnevna upotreba sveže šargarepe ili soka od ovog povrća preporučuje se prilikom lečenja poremećaja vida povezanih s nedostatkom vitamina A u organizmu.
• Šargarepa se upotrebljava i usled malokrvnosti, pa nije bez razloga izreka “Od šargarepe više krvi”.

Recepti iz domaće ruske apoteke

• Šargarepa ima protivupalna i dijaforetička (podstiče preznojavanje) svojstva. Zato je sok od šargarepe s medom, ili rendanu šargarepu skuvanu u mleku korisno upotrebljavati usled prehlade, kašlja i promuklosti.
• U slučaju kijavice može se koristiti smesa od sveže pripremljenog soka od šargarepe i biljnog ulja (u odnosu 1 : 1), u koju se doda i nekoliko kapi soka od belog luka. Smesa se kapa u nos nekoliko puta dnevno.
• Preporučuje se mućkanje grla i usta sokom od šargarepe usled upalnih oboljenja i stomatitisa (zapaljenje sluzokože usne duplje).
• U slučaju faringitisa (upale grla) napravite lek od šargarepe i meda: pomešajte dve kašike izrendane šargarepe s jednom kašičicom meda, od mase formirajte grudvicu i držite je u ustima pet do sedam minuta, postepeno otapajući. Ovaj lek mogu upotrebljavati samo oni koji nisu alergični na med.
Šargarepa i njen sok imaju blago laksativno dejstvo, zato su korisni prilikom zatvora i hemoroida. U tim slučajevima preporučuje se na prazan stomak piti 150–200 ml sveže isceđenog soka s pulpom šargarepe, a maloj deci se daje po jedna kašika takvog soka ujutru i uveče.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com