ZDRAVO TROJSTVO ORAŠASTIH PLODOVA

by | 13.10.2017

Veoma su bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Osim što su ovi plodovi nužni za snižavanje nivoa ukupnog holesterola i LDL holesterola, oni blagotvorno utiču na celokupno zdravlje organizma.

Orašasti plodovi smanjuju LDL (loš) holesteroa, čuvajući stabilan nivo HDL (dobrog) holesterola. Na sniženje visokog krvnog pritiska (hipertenziju) utiču vrednosti magnezijuma, kalijuma i vitamina E, kojih takođe ima u ovim plodovima. Jedino negativno dejstvo orašastih plodova jeste to što sadrže oksalate, pa samim tim loše utiču na bubrežne bolesnike. Ali moguće su i alergije.

ORAH – blagotvorno deluje na srce i ima nizak nutritivni uticaj jer sadrži 0 g
transmasti i 0 g holesterola, a snižava nivo lošeg holesterola. Izvor je i omega-3 masnih kiselina. Osim što pozitivno deluje na srce – povećava i sposobnost verbalnog zaključivanja i poboljšava celokupno mentalno zdravlje. Preporuka je da se dnevno izgricka po 50 g oraha.
LEŠNIK – pun je esencijalnih ulja, vitamina i minerala i mononezasićenih masti, a sadrži i vrlo malo zasićenih masti. Oleinska kiselina u sastavu lešnika snižava holesterol. A folna kiselina ublažava posledice depresije. Naročito je značajan sadržaj vitamina A – prirodnog antioksidansa s antikancerogenim dejstvom. Još jedna amino-kiselina u sastavu lešnika jeste arginin, koji opušta krvne sudove i poboljšava zdravlje srca.
BADEM – sadrži mononezasićene masti (isti tip masti koji se nalazi i u maslinovom ulju). Sem za ishranu, badem služi i za spoljnu upotrebu jer blagotvorno deluje na kožu. Dejstvo bademovog ulja osetili smo gotovo svi na sopstvenoj koži.
Nismo ponekad ni svesni kakvu životnu energiju kriju ovi plodovi i koliko blagotvorno deluju na srce – zato ih kardiolozi sve češće preporučuju u terapiji.
Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com