Da li je zdravo jesti žitarice za doručak?

by | 19.01.2024
Žitarice za doručak

Žitarice za doručak su postala veoma popularna praksa jer se smatra da je ovakav prvi obrok veoma zdrav. Međutim, da li je to zaista tako?

Većina ljudi smatraju žitarice zdravim doručkom. Međutim, to ima svojih dobrih, ali i loših strana. Stvar je u tome da to može biti zdrav doručak, ali u tom slučaju morate biti veoma pažljivi pri odabiru žitarica koje koristite.

Da li su žitarice za doručak zdrave?

Ovo pitanje sebi postavljaju svi oni koji su čuli da je ovo dobar način za mršavljenje ili jednostavno žele da promene način ishrane. Evo nekoliko tvrdnji koje su postale rasprostranjene, a možda i nisu u potpunosti tačne.

Žitarice za doručak imaju visok sadržaj vlakana

Postoje različiti tipovi žitarica koje možete da uvrstite u svoj doručak. Ipak, to koliko su ove žitarice prirodne i da li zaista imaju visok sadržaj vlakana zavisi od toga šta ćete odabrati da stavite u tanjir. Musli je jedna od zdravijih opcija jer se najmanje obrađuje tokom pripreme. Međutim, čak i njihova vrednost zrna je smanjena jer su jako zgnječene i gube njihovu zdrvstvenu korist. Takođe, u mnogim žitaricama koje se su predstavljene kao doručak u kutiji možete pronaći mnogo aditiva i stabilizatora.

Ovakav doručak pomaže da izgubite kilograme

Svoju kilažu možete smanjite samo ako koristite posebne dijatelna „naduvane“ žitarice i pahuljice. Ostale žiterice sadrže veliku količinu šećera, pa sa njima nećete izgubiti veliki broj kilograma. Musli sa dodatkom orašastih plodova i suvog voća vam takođe neće biti od velike pomoći.

Žitarice za doručak obezbeđuju energiju za ceo dan

Ovaj mit je nastao zbog činjenice da mnogi smatraju musli i žitarice zamenom za kašu. Međutim, ova jela imaju velike razlike. Pahuljice su duboko prerašene, pa u njima ne ostaju nikakvi složeni hidrati koji pružaju osećaj sitosti. Takođe, žitarice i musli sadrže dosta šećera, pa telo doživljava snažno oslabađanje insulina nakon ovako suvog doručka, ali se osećaj gladi vraća nakon 2-3 sata. Musli može imati ovakav efekat jedino ako se odlučite za nezaslađen musli i ako ste sigurni da je musli dobro natopljen.

Dakle, da bi žitarice za doručak imale koristi za vas, onda je najbolje da sami birate žitarice koje su bogate vlaknima i imaju malo šećera. Žitarice koje nam se serviraju u marketima su često prepune šećera i rafinisanih ugljenih hidrata. Međutim, zdravija opcija za doručak bi bila ovsena kaša.

Emilia Kohn/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com