Izvađena žuč – kako da pomognete telu

Rad jetre i protok limfe stimulišite pomoću smilja i gujine trave, a mučninu i povraćanje zaustavite nanom i matičnjakom

by | 02.05.2022
Žuč u telu

Želucu pomažite koristeći bokvicu i majoran, kao i ljute začine (beli luk, ren i slačicu). Rad jetre i protok limfe stimulišite pomoću smilja i gujine trave, a mučninu i povraćanje zaustavite nanom i matičnjakom

„Uklonjena mi je žučna kesa (laparoskopski) i evo već drugu godinu imam dijareju. Ne znam šta da jedem i pijem – stalno mi je muka i često povraćam žuč i kiselu vodu. Imam i cistu na jetri. Pijem pankreatin i karsil za čišćenje jetre, takođe pijem i čaj od kantariona, ali nije mi lakše. Molim vas, posavetujte me koje trave pomažu u mom slučaju i kako da se hranim. Imam 52 godine.”

Gorica, Pančevo

Odgovara Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar

Sredstva protiv mučnine

Ako vas prate mučnina i povraćanje, pre svega obratite pažnju na želudac, pošto takvi simptomi govore o njegovom lošem radu. Za poboljšanje rada želuca preporučujem da u hranu dodajete začine kao što su beli luk, slačica (senf) i ren. Od trava je korisno da pijete odvare od nane i matičnjaka – oni takođe poboljšavaju rad želuca i sprečavaju mučninu i povraćanje. Sem toga, pijte limunov sok: cedite limun u čaj. To će želucu dati dodatnu kiselinu, koja će pomoći varenje hrane i umanjiti osećaj mučnine.

Generalno, dajte prednost biljnoj hrani: jedite razne kaše, salate, povrće u bilo kom obliku, a posebno je korisno sveže. Stvar je u tome što biljna hrana sadrži fermente koji su korisni za varenje i predstavlja „živu“ hranu. Izbacite namirnice koje se teško vare, pogotovo crveno meso i svinjetinu.

Postoje biljke koje poboljšavaju rad želuca zahvaljujući fermentima koje sadrže. Tu spadaju majoran i bokvica. Kašiku majorana prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 30–40 minuta, pa procedite. Tri puta dnevno pijte po trećinu čaše 15–20 minuta pre jela. Možete odmah pripremiti dve čaše odvara od majorana i uzimati po pola čaše četiri puta dnevno. Majoran efikasno poboljšava rad želuca i pomaže varenje hrane. Zato u zemljama zapadne Evrope ulazi u sastav mnogih začina.

Poboljšavamo rad jetre

U slučaju da nemate žučnu kesu, ima smisla da koristite trave koje poboljšavaju rad jetre: smilje, nanu, neven, gujinu travu (lat. Silybum marianum) ili zvinčac (lat. Bupleurum). Ove trave kuvajte tako što ćete kašiku sirovine staviti na šolju vode. Smilje je najbolje kuvati desetak minuta a zatim ostaviti da odstoji. Uzimajte po trećinu čaše odvara ovih biljaka pre jela. Pored toga, preporučujem da koristite rosopas (trava rusa). Kuvajte ga na isti način – kašiku trave stavite na čašu vode, ali uzimajte samo po kašiku dobijenog odvara dva-tri puta dnevno, pošto ova biljka ima jače dejstvo.

Sada ću vam dati nekoliko saveta povodom ciste na jetri. Naime, ciste su posledica zastoja limfe u organizmu. Zato je potrebno da u hranu dodajete ljute začine: sve vrste bibera, beli luk, đumbir, slačicu i ren. Ovi začini „rasteruju krv“ i doprinose otklanjanju zastoja. Pored toga, postoje biljke koje poboljšavaju protok limfe. Tu spadaju lepljiva broćika (lat. Galium aparine), divizma (lat. Verbascum), hajdučka trava, čičak. Sve ove trave primenjuju se za lečenje cista, nezavisno od njihove lokalizacije.

Zimska tinktura

Zimi možete napraviti 10-postotnu tinkturu od korena čička tako što ćete 50 g korena čička preliti s pola litra votke pa ostaviti da odstoji dve-tri nedelje na tamnom mestu. Uzimajte po kašiku tri puta dnevno. Ili svakodnevno pravite odvar od čička: kašičicu korena (tri do pet grama) stavite na čašu vode, kuvajte 15 minuta na tihoj vatri, a kad se ohladi – procedite. To je dnevna doza leka. A koren čička možete samleti u prah i uzimati po trećinu kašičice s vodom.

 

ŽIVOT BEZ ŽUČI

BOKVICA – BR. 1 ZA ŽELUDAC

Bokvica uravnotežava kiselost želudačnog – kako povećanu tako i smanjenu. Kašiku bokvice prelijte šoljom ključale vode i pijte po trećinu šolje odvara 15–20 minuta pre jela.

LETNJI LEK OD ČIČKA

Leti čičak možete da sameljete na mašini za meso i pomešate s votkom u odnosu 1 : 1 (obavezno uzmite celu biljku s korenom i dobro je operite). Dakle, ukoliko ste dobili teglu od pola litra kaše od čička, prelijte je s pola litra votke. Neka to odstoji dve nedelje i vaš lek od čička biće gotov. Uzimajte po kašičicu tri puta dnevno, najbolje sat vremena pre ili posle jela. Rok lečenja čičkom nije ograničen.

 

Pročitajte i …Čišćenje tela – put do zdravlja

Foto: Iván Jesús Cruz Civieta / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com