KAMEN U ŽUČI IZ UGLA ALTERNATIVE: uklanjamo problem

Važno ne samo da se blagovremeno čiste jetra i žučna kesa nego i da se radi na sprečavanju stvaranja kamenja

by | 23.06.2022
kamen u žuči - alternativne metode

Kamenje u žuči predstavlja jedan od glavnih uzroka raznih bolesti. Ono ometa rad najuniverzalnijeg i najvažnijeg organa jetre. Niko još nije stvorio veštačku jetru – toliko je to složen mehanizam. Jetra, žučni kanali i žučna kesa u sebi mogu da nagomilaju do 20.000 kamenčića pre nego što oni konačno „zaguše“ ove najvažnije organe i oni prestanu da funkcionišu. Ukoliko uklonimo barijeru – upravo to kamenje stabilan balans u organizmu i njegovo zdravlje biće obnovljeni. Uklanjanje žučne kese ili razbijanje kamenja ultrazvukom nikako ne utiču na uzrok njegove pojave, te je neželjena posledica formiranje novog kamenja u žučnim kanalima, a u nekim slučajevima dolazi do disfunkcije Odijevog sfinktera (kod 40% obolelih). Zato je važno ne samo da se blagovremeno čiste jetra i žučna kesa nego i da se radi na sprečavanju stvaranja kamenja.

Izvrsno čišćenje

Sigurno ste čuli za čišćenje jetre i žučne kese od kamenja pomoću maslinovog ulja i limunovog soka. Nažalost, zvanična medicina ne priznaje ovo sredstvo, čak ga i raskrinkava, snimajući video-priloge o tome da kombinacija ulje i soka od limuna podstiče stvaranje kamenja u organizmu. Ipak, naša saradnica Olga Žalevič lično je proverila ovo sredstvo kad je imala 35 godina. Posle prvog čišćenja kod nje je izašlo desetak kamenova žućkaste nijanse prečnika oko jedan centimetar, kao i mnoštvo sitnijih. Prilikom sledećih nekoliko takvih procedura kamenja nije bilo.

Iscelitelj i specijalista za ajurvedu A. Moric u knjizi „Izvrsno čišćenje jetre: Kako da se bezbolno oslobodite kamenja u jetri i žučnoj kesi“ opisuje proceduru čišćenja od kamenja pomoću ulja i limunovog soka i nabraja više od 60 bolesti koje se mogu javiti u slučaju postojanja konkremenata.

Obično začepljenje žučnih kanala u stanju je da izazove čak i srčanu insuficijenciju, dijabetes i rak.

Sprovodeći istraživanja među hiljadama pacijenata koji pate od svih bolesti koje se mogu zamisliti, uključujući i smrtne, Moric je otkrio da je svako od njih imao u jetri, a u mnogim slučajevima i u žučnoj kesi, ogromnu količinu kamenja. Uklonivši ovo kamenje serijom čišćenja jetre i pridržavajući se zdravog načina života, pacijenti su se izlečili od bolesti s kojima tradicionalna medicina nije mogla da se izbori.

Važni faktori

Jedan od glavnih uzroka nastanka kamena u žuči jeste nepravilna ishrana. Ovo oboljenje najčešće se sreće kod punačkih osoba koje vode sedentarni (sedeći) način života. Prejedanje, kao i neredovna ishrana (život s mnogo žurbe i stresa) doprinose razvoju bolesti. Zapamtite, za ručak treba da konzumirate najveći deo dnevnog plana ishrane, jer priroda je programirala žučnu kesu da maksimalnu količinu žuči luči upravo sredinom dana. Ujutru i uveče procesi varenja su usporeni (korisna je lagana večera najkasnije do 19 sati).

Ukoliko se iz dana u dan u vreme ručka ograničavate samo na lako prezalogajivanje, žučna kesa neće moći da istisne svoj sadržaj u creva, te će se od preostale neupotrebljene žuči stvoriti kamenje.

Porast broja obolelih od ove bolesti u ekonomski razvijenim zemljama objašnjava se povećanom upotrebom hrane bogate životinjskim belančevinama. U isto vreme, ona se krajnje retko sreće u siromašnim tropskim zemljama, Indiji i jugoistočnoj Aziji, gde se stanovništvo pretežno hrani biljnom hranom.

Ako se ne držite vegetarijanskog načina ishrane, bolje je da upotrebu crvenog mesa, slanine, jaja, sira i drugih belančevina životinjskog porekla svedete na minimum. Iako sve takve belančevine doprinose stvaranju kamena u žuči, belo meso, uključujući piletinu, ćuretinu i meso kunića, jetri nanosi mnogo manju štetu, uz uslov da se upotrebljava najčešće jednomdvaput nedeljno i da je reč o životinjama odgajanim na slobodnoj ispaši.” (A. Moric „Izvrsno čišćenje jetre“)

Nedostatak vode u organizmu dovodi do dehidracije i zgušnjavanja žuči. Pritom, holesterol ne može u potpunosti da se rastvori, usled čega se od njega stvaraju mali ugrušci koji se s vremenom povećavaju i pretvaraju u kamenje. Tako žučni kanali počinju da se zapušavaju, ograničavajući protok žuči, potrebne za varenje. Redovna upotreba alkohola i kofeina dovodi do dehidracije žuči i krvi. Isto takvo dejstvo ispoljavaju proizvodi koji sadrže mnogo šećera, uključujući gazirane napitke i voćne sokove. Pijte najmanje 30 ml vode po kilogramu težine (najbolje pola sata pre jela i dva sata posle, ravnomerno raspoređujući potrebnu količinu vode preko dana). Dnevna norma je takođe pola kašičice morske ili nerafinisane kamene soli.

Pre promene ishrane obavezno se posavetujte s lekarom.

Nemojte držati „kamen u nedrima“

Ni za koga nije tajna da stres i negativne emocije uzrokuju najrazličitija oboljenja, uključujući i kamen u žuči. Ali tačno je i suprotno: kamenje u jetri dovodi do naglog smanjenja dovoda glukoze u mozak i druge delove nervnog sistema, što može negativno da se odrazi na psihičku aktivnost: osoba doživljava česte oscilacije raspoloženja ili stres. Sa svoje strane, ovo negativno utiče na sve sisteme u organizmu. Tako se stvara zatvoreni krug bolesti koji se zove psihosomatika.

„Bio sam svedok kako je posle čišćenja podsvesti od agresivnih misli kod ljudi netragom nestajalo veoma krupno kamenje“, piše homeopata V. V. Sinjeljnikov u knjizi „Zavoli svoju bolest“. On smatra da kamenje u žučnoj kesi simbolizuje gorke i gnevne misli, nagomilane tokom nekoliko godina, kao i gordost koja smeta oslobađanju od njih. A kolike (napadi žuči) predstvljaju razdražljivost, netrpeljivost i nezadovoljstvo onim što nas okružuje (koje je dostiglo vrhunac). Ipak, nije uzalud da se za osobu koja oseća gnev prema nekome, kao i skrivenu nameru da se osveti, kaže: „On drži kamen u nedrima“.

A. Moric tvrdi sledeće: pakost i gnev doprinose stvaranju kamenja. Međutim, težak karakter kod neke osobe takođe se može objasniti zaglavljenim toksinima u organizmu koji, u idealnom slučaju, moraju da izađu zajedno sa žuči.

Kad uklonite kamenje, umirićete se i opustiti na prirodan način. Posle čišćenja jetre manje ćete se sekirati zbog raznih neprijatnih situacija, prestaćete da se ljutite na druge i na sebe.

Pomažemo sebi… rukama

Neuropatolog i psihoneurolog E. N. Božjev u svojoj knjizi „Bol odakle dolazi, kako da ga sami otklonite i živite bez njega“ piše da je veoma čest uzrok bola u desnom podrebarnom luku spazam žučnih kanala. Naime, on je povezan sa stresom. Kad se nerviramo, dolazi do spazma žučnih kanala, javlja se bol, remeti se oticanje žuči i ona se taloži, stvarajući kamenje u žuči. Te bolove možete otkloniti i sami refleksnim opuštanjem žučnih kanala – tvrdi doktor Božjev.

Duž zadnje površine (nadlanica) trećeg i četvrtog prsta (srednji i domali) desne ruke, od centra nokta prema osnovi prsta, prolazi meridijan žučne kese. Dovoljno je da ga izmasirate od nokta prema šaci 30–40 puta da biste otklonili spazam žučnih kanala.

Ali treba da imate na umu da do spazma žučnih kanala dolazi i usled stresa. Zato je dobro da naučite da se borite sa stresom i izbegavate stresne situacije.

SAVETI RUSKE NARODNE MEDICINE

Pored poznate procedure čišćenja maslinovim uljem i sokom od limuna, ruska narodna medicina preporučuje:

* Tri puta dnevno posle jela pijte po čašu rasola i soka od paradajza (od svežih plodova) izmešanih u jednakim delovima.

* Sirup od cvekle: očistite nekoliko plodova cvekle, iseckajte ih i kuvajte dugo, dok se odvar ne zgusne i ne postane kao sirup. Uzimajte po četvrtinu čaše tri puta dnevno pre jela. Znalci preporučuju da se takav sirup pije duže vreme, jer tada će razbijanje kamenja u žučnoj kesi biti postepeno i bezbolno.

* Odvar od korena maslačka: kašičicu isitnjenog korena prelijte čašom vode i kuvajte 20 minuta. Pijte po četvrtinu čaše četiri puta dnevno.

NAPOMENA: Preporuke u članku mogu biti dopuna lečenju koje odredi lekar, ali ga ne mogu zameniti.

 

Foto: PeopleImages / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com