UPALA ŽUČI: ZBOG ČEGA JE OPASNA I KAKO SE LEČI

by | 14.11.2017

Razvoj holecistitisa (upala žučne kese) obično se dovodi u vezu s pojavom kamenja u žuči, budući da se samo u malom broju slučajeva bolest javlja bez kamena u organizmu. Lečenje je veoma komplikovano i često zahteva operaciju. O ovoj važnoj temi razgovarali smo s vodećim gastroenterologom, doktorom medicinskih nauka Valerijem G. Radčenkom (Sankt Peterburg)

Šta je uzrok upale žučne kese?
Ima ih mnogo. To su infekcije, upale usne duplje, creva, urinarnih organa, prisustvo glista i drugih parazita, oboljenja jetre. Takođe, uzrok mogu biti i akutni i hronični pankreatitis, tumori organa trbušne duplje. Zatim, funkcionalna oboljenja žučnih kanala, anomalije žučne kese, gojaznost i dijabetes, hipertenzija i ateroskleroza, kao i trudnoća i nepravilna ishrana.
Da li je to rašireno oboljenje?
Otprilike svaka peta osoba u Rusiji, kao i u drugim zemljama, pati od holecistitisa. U severozapadnom regionu oboljenje se sreće češće nego u drugim oblastima zbog posebnog karaktera ishrane. Mi na severu u manjoj meri koristimo povrće i voće, a više jedemo mesnu hranu i masne proizvode.
Ko češće pati – muškarci ili žene?
Žene pate od holecistitisa tri do pet puta češće od muškaraca. Pritom, starost takvih žena u proseku je 30 godina pa naviše.
Čime je to izazvano?
Češćim promenama hormonske osnove: mesečni ciklusi, uzimanje kontraceptivnih sredstava, kvalitet ishrane.
Može li osoba sama sprečiti holecistitis?
Da, i za to je potrebno ograničiti pikantnu, slanu i masnu hranu, ne praviti velike pauze između obroka, ne najedati se pred spavanje, češće konzumirati toplu, kuvanu hranu i onu na kašiku. Takođe, ostaviti pušenje, ne konzumirati alkohol, raditi fiskulturu.
A da li nasledni faktor igra ulogu?
Da, prisutan je i nasledni faktor. Ako su preci patili od ovog oboljenja, preporučuje se pridržavanje specijalno izabrane dijete.
Šta raditi u slučaju nesnosnih bolova i žučnih kolika dok ne dođe hitna pomoć ili lekar?
Osnovni lekovi koji se primenjuju za lečenje jesu spazmolitici (medikamenti koji otklanjaju grčeve glatke muskulature). Usled neizdrživih bolova, kao dopuna spazmoliticima, koriste se i jaki analgetici. Potrebno je upozoriti na to da je u slučaju akutnih bolova bolje da se ne lečite na svoju ruku, već da zovete hitnu pomoć!

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com