Uznemirava vas želudac? PREGLEDAJTE KIČMU!

by | 27.10.2017

Bolove u želucu praćene mučninom, gorušicom i nagonom na povraćanje – veoma slični simptomima običnog gastritisa – možete osetiti čak i ako ne jedete prženu, masnu ili ljutu hranu. Njihov se uzrok najverovatnije krije u nekom oboljenju kičme.

Obratite pažnju na ovu informaciju – kako posle nekoliko meseci ne biste saznali da umesto želuca treba da lečite kičmu. Ako ste zbog simptoma gastritisa prešli na kašastu hranu i supe, a pritom osećate još jači bol – obavezno ultrazvučno pregledajte želudac, jetru i žučne puteve. Lekari će na osnovu ovakvog nalaza zaključiti ima li nekih poremećaja. Meutim, ako je sve u redu, a bol ne prestaje – obratite se neurologu.

KIČMA JE OSOVINA ORGANIZMA
U slučaju ovako jakih, refraktornih bolova (potiču s drugog mesta a odražavaju se na želudac), preporučuje se i rendgen kičme, ili pak magnetna rezonanca. Najčešći uzrok bola je neki blaži oblik osteohondroze ili diskus-hernije, što pritiska viscelarni nerv (senzitivni, unutrašnji) za inervaciju želuca. Unutrašnji organi povezani su s kičmom kao s osovinom u automobilu. Zbog toga nije ni čudo što posle deformacije međupršljenskog diska nastaje jak bol koji se širi na druge delove tela, a najčešće na želudac. Bol se može širiti i dalje, niz stomak (kao u slučaju zapaljenja slepog creva), a sve te tegobe mogu biti praćene i mučninom, gorušicom i težinom u stomaku, kao i nadimanjem, pa čak i temperaturom.

AKO JE KRIV ŽELUDAC
Može se dogoditi i obrnuto: čoveka nekad boli kičma, a razlog je skriveni čir (ulkus) u digestivnom traktu. U slučaju čestih opstipacija (zatvora), meteorizama i abdominalnog pritiska na creva – naprežu se mišići kičme i kostiju kičmenog stuba. Usled konstantnog pritiska i napregnutosti mišića slabe veze i tetive, a posledica je kasniji išijas. Nažalost, s vremenom se, usled nepravilnog držanja tela, gubi težišta same kičme.

SIMPTOM INFARKTA

Ponekad iznenadni bol u stomaku može biti i simptom srčanog udara. Najčešće dolazi s leve strane, a može biti praćen i nadutošću i stalnim povraćanjem. Dakle, osetite bolove u stomaku, praćene zadihanošću, bledilom i cijanozom usana (modra usta)… – odmah potražite pomoć kardiologa.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com