ZAŠTO ŠTUCAMO?

by | 25.12.2017

Kako da se brzo oslobodite ovog tika i može li štucanje biti simptom bolesti

Irina Viktorovna Litvinjenko, doktor, neuropatolog

Štucanje je nevoljna kontrakcija mišića odgovornih za disanje. Čim mišići počnu da se kreću, tj. pomeraju, glotis (glasne žice i otvor između njih) zatvara se, pri čemu čovek ispušta karakterističan zvuk – „hik“. Obično štucanje predstavlja nervni tik izazvan pokretanjem mišića dijafragme. Zato i nastaju nekontrolisani grčevi.

HRANA, STRES I NAZEB

Razni su uzroci ove neprijatnosti. Pre svega, štucanje može biti izazvano neredovnom ishranom, prejedanjem, ljutom hranom i gaziranim pićem, prekomernim unosom tečnosti. Ono može imati uzročnike i na nervnoj bazi. Neki ispit ili važan nastup, te bilo kakav emotivni stres mogu izazvati te neočekivane grčeve u grudnom košu.

Kod dece se javlja usled prehlade ili u hladnoj sredini – dijafragma se grči. Upravo zbog toga mališan koji nakon dugog kupanja izlazi iz vode često glasno štuca.

Dosad nije pronađen lek za štucanje. Specijalisti bespomoćno odmahuju rukama kad se povede reč o tome. Stidljivo sležući ramenima, savetuju primenu bakinih recepata, koji su često efikasniji od tableta.

Svaka država može se pohvaliti svojim načinom borbe sa štucanjem. U Francuskoj se ono, recimo, leči suvim hlebom: žvaću ga i gutaju u malim količinama, ništa ne pijući. Englezi se s ovim problemom bore pomoću kocke šećera, koju sisaju nekoliko minuta. Najokrutniji vid lečenja je, naravno, u Kini: lekar nekoliko puta jako povuče pacijenta za jezik! Rusi praktikuju ništa manje „human“ recept – plašenje osobe koja štuca. Naime, šok treba da „preseče“ štucanje.

Ovo retko kad pomogne, ali je uzbudljivo! Međutim, jedan od najefikasnijih načina jesu brzalice. Ukoliko ih ponovite 50 puta, ne da nećete moći da štucate, već nećete moći ni da razgovarate!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com