Prirodni lekovi: Gujina trava za čišćenje i regeneraciju jetre

by | 05.07.2024
Prirodni lekovi: Gujina trava za čišćenje i regeneraciju jetre

Još su stari Rimljani znali da gujina trava može da pomogne u lečenju bolesne jetre, smatrajući je pravim eliksirom. Saznajte kako se priprema i koristi ova biljka.

Dobro je to što oštećenja jetre, ako je barem 50 odsto tog organa u dobrom stanju, nisu konačna. Naime, jetra se može regenerisati, a prvi korak ka tome jeste smanjenje telesne težine. Pored toga i bilje, kao što je gujina trava može da bude od pomoći.

Gujina trava za čišćenje i detoksikaciju jetre

Naime, iako mnogi misle da su alkohol ili hepatitis najčešći uzroci propadanja jetre, istina je da su to zapravo gojaznost i povišeni nivo šećera u krvi. Ako niste zadovoljni brojevima koje pokazuje vaga – krenite u misiju skidanja suvišnih kilograma pre nego što vam se kilaža odrazi na jetru. Ukoliko se to ipak desi, mogu se javiti simptomi poput žutice, bola i nadimanja u stomaku, tamnog urina, svraba kože ili modrica, gubitka apetita i hroničnog umora.

Gujina trava je eliksir za jetru

Još su stari Rimljani koristili gujinu travu u lečenju bolesne jetre, smatrajući je pravim eliksirom. Sikavica ili gujina trava (Silybum marianum), je biljka koja se često koristi u tradicionalnoj medicini za podršku zdravlju jetre. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin, kompleks flavonolignana, koji se sastoji od silibinina, silidianina i silikristina. Ovi spojevi imaju nekoliko korisnih svojstava koja pomažu u regeneraciji i zaštiti jetre.

Kako sikavica pomaže u regeneraciji jetre?

Silimarin iz gujine trave ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjenju oksidativnog stresa u jetri. Ovo delovanje pomaže u zaštiti jetrenih ćelija od oštećenja.

Pored toga, silimarin može smanjiti upalu u jetri, što je korisno za osobe sa hroničnim upalnim stanjima kao što su hepatitis i ciroza. Takođe podstiče sintezu proteina i pomaže u obnovi oštećenih jetrenih ćelija. Ovo je posebno važno za regeneraciju jetre nakon povreda izazvanih toksinima, alkoholom ili drugim štetnim supstancama.

Još jedna važna uloga gujine trave je detoksikacija jetre tako što poboljšava sposobnost jetre da razgrađuje i uklanja štetne supstance iz tela. Flavonoid silimarin podstiče proizvodnju glutationa, koji mnogi nazivaju najmoćnijim antioksidansom. Kad ima dovoljno glutationa, smanjuje se oksidativni stres,
koji se javlja kao rezultat prerade toksina.

 

Liposomalni glutation: Antioksidans koji čisti telo od toksina i teških metala

Fitoteraputi preporučuju gujinu travu u lečenju masne jetre, ali je savetuju i pacijentima s nekim oblikom hepatitisa, cirozom, pa čak i malignim
oboljenjem jetre.  Redovna upotreba sikavice može poboljšati ukupnu funkciju jetre, što je korisno za osobe sa hroničnim bolestima jetre ili one koji su izloženi visokim nivoima toksina. Pored toga, gujina trava čuva zdravlje srca, jača imunološki sistem i pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima.

Kako koristiti sikavicu?

Čaj od gujine trave: U 200 ml hladne vode ubacite kašičicu semena gujine trave. Poklopite to i zagrevajte do ključanja. Sklonite s vatre i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte pre ručka. Semenke možete pogrickati.

Dodaci ishrani: Sikavica je dostupna u obliku kapsula, tableta ili tečnih ekstrakata. Preporučena doza varira, pa je najbolje slediti uputstva na proizvodu ili konsultovat lekara.

Mlevene semenke: Mlevene semenke sikavice mogu se dodavati u hranu, kao što su jogurt, smutiji ili salate.

Napomene

Pre nego što počnete sa uzimanjem sikavice, posebno ako imate ozbiljna zdravstvena stanja ili uzimate lekove konsultujte lekara.
Sikavica je generalno bezbedna za većinu ljudi, ali može izazvati blage nuspojave kao što su gastrointestinalni problemi kod nekih osoba.
Sikavica može biti koristan dodatak za podršku zdravlju jetre i regeneraciju jetrenih ćelija, ali je važno koristiti je kao deo sveobuhvatnog pristupa koji uključuje zdravu ishranu, redovno vežbanje i izbegavanje štetnih supstanci.

 

 

 

white_caty / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com