Oprez – herpes!

by | 03.04.2018

Herpes nije samo bezopasna ranica na usnama, kako mnogi misle. Infekcijom virusom herpesa veoma se lako možete zaraziti, teško se sanira i rasprostranjen je svuda u svetu. Kakva je to bolest i kako se, zapravo, leči?

Podmukli plikovi
Prema spoljašnjem izgledu, herpes predstavlja grupu plikova raspoređenih na sluzokoži i koži. Pored osipa, karakterišu ga bolovi u mišićima i zglobovima, glavobolja, povišena temperatura, kijavica, kašalj. Herpes prati respiratorna oboljenja – akutne respiratorne infekcije, grip.
Kad s ovih lezija na koži otpadne krasta, bolesna osoba prestaje da predstavlja opasnost po druge, dok su u akutnom periodu pojave čira na usnama, zadnjici, kukovima, genitalijama i u predelu prepona veoma zarazne. Virus se prenosi vazdušno-kapljičnim putem: prilikom kijanja i kašljanja, korišćenjem posuđa, posteljine, igračaka, rukovanjem, ljubljenjem. Moguće je i prenošenje seksualnim putem.

Vodite računa o novorođenčadi!
Najčešće se herpes javlja na usnama, u nosu (ova opcija je najbolnija) i na bradi. Ali takođe se može pojaviti u usima – herpetički stomatitis. Naročito se manifestacije bolesti javljaju na jeziku i u grlu – pojavljuju se sitni osetljivi čirevi koji se ubrzo pretvaraju u rane napunjene gnojem, a one toliko bole da je nemoguće jesti ili čak piti.
Genitalni herpes javlja se u predelu prepona: osip na kukovima, genitalijama, zadnjici, u perineumu, a ponekad čak na leđima i nogama. Osip je prilično bolan i praćen svrabom. Ova vrsta prenosi se intimnim kontaktima, retko preko predmeta. Bolest često pogađa ljude koji aktivno menjaju seksualne partnere.
Kad plik bilo koje vrste pukne, iz njega ističe tečnost, pa virusi velikom brzinom dospevaju u okruženje. Zato u to vreme strogo vodite računa o ličnoj higijeni, kako nikoga ne biste zarazili.
Herpes je naročito opasan za novorođenčad jer kod njih još nije formiran imunitet. Takođe, za vreme trudnoće virus može da dovede do ozbiljnih komplikacija – pobačaja i fizičkih nedostataka ploda.

Herpes zoster
Herpes zoster je virusna infekcija koja se odlikuje osipom i jakim bolovima. Bolest je uzrokovana virusom herpesa koji deluje kao uzročnik boginja. Čovek koji je preležao boginje nosilac je virusa koji je dugo bio neaktivan. Pojava herpes zostera najčešće se vezuje za starije ljude, zbog oslabljenog imuniteta.
Aktiviranje herpesa zostera mogu pokrenuti prehlada, jak stres, umor, lekovi koji slabe imunitet, različiti maligni tumori, uticaj terapije zračenjem, transplantacija koštane srži i organa, HIV infekcija u stadijumu prelaska u sidu.
Osip se manifestuje na jednoj strani tela, obično u predelu grudi, stomaka i karlice. Retko na rukama, nogama i glavi. Bol uz nerv muči ljude mesecima, čak i godinama.

Preparate treba da preporuči lekar
Nemojte kupovati u apoteci preparate protiv herpesa na svoju ruku. Potrebna je konsultacija s lekarom, koji će vam propisati adekvatnu mast. Pacijentu se takođe daju antivirusni preparati i preparati za jačanje imuniteta. Tokom lečenja iz ishrane treba izbaciti slanu i kiselu hranu.
Nedavno se pojavio lek protiv varičela i herpesa zostera, ali, nažalost, nije otkrivena vakcina protiv ostalih infekcija virusom herpesa.
Zapamtite: herpes neće izaći iz organizma sam od sebe. I samo ukoliko se lečenje započne na vreme, može se izbeći pojava komplikacija.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA POTRAŽITE U MAGAZINU RUSKA ENCIKLOPEDIJA ZDRAVLJA!

PRATITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskaenciklopedijazdravlja

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com