BLEDI STE? UMARATE SE? MOŽDA STE ANEMIČNI

by | 08.11.2017

Danas od anemije pati skoro 25% stanovništva, što čini 1,62 milijarde ljudi. I najčešće se s ovim problemom suočavaju deca predškolskog i školskog uzrasta – 47,4% i 25,4%, među trudnicama je taj procenat 41,8%, dok 23,9% osoba u godinama ima ovaj problem. Šta je to anemija, zbog čega je opasna i kako izbeći malokrvnost? Takođe, otkrićemo vam kako da krvnu sliku dovedete u idealno stanje. O tome priča Igor Grigorjevič Ivanov, lekar specijalista (Sankt Peterburg)

DA LI JE ANEMIJA ISTO ŠTO I MALOKRVNOST?
U bukvalnom prevodu „anemija“ znači “beskrvnost”. Ni prva ni druga odredba ne odgovaraju stvarnosti. Ipak se u slučaju anemije kod čoveka ne smanjuje obim krvi (ne biva malo krvi), nego se smanjuje sadržaj hemoglobina ili crvenih krvnih ćelija u krvi.
Hemoglobin je složena belančevina koja ulazi u sastav eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) i odgovoran je za „transport“ kiseonika u naše organe i tkiva.
Kako se dijagnostikuje anemija?
Vrlo je lako dijagnostikovati anemiju. Za to je dovoljna klinička analiza krvi, tačnije vrednost nivoa hemoglobina i eritrocita. Drugo, treba utvrditi uzrok anemije – ovde se zahteva veliki broj ispitivanja. A to nisu samo laboratorijska ispitivanja sadržaja gvožđa, njegovih rezervi, vitamina B12, nego i instrumentalna ispitivanja, uključujući i ona endoskopska (metode kojima se pregledaju unutrašnji organi i telesne šupljine).
Koji su uzroci ispoljavanja anemije kod dece i odraslih?
Ima mnogo uzroka. Prvo, to je nesklad između količine gvožđa koja dospeva u organizam i potrebe te osobe za njim. Pritom, ako gvožđe dospeva u organizam u dovoljnoj količini, onda se ono ili ne apsorbuje (poremećena je funkcija sistema za varenje da apsorbuje potrebnu količinu gvožđa), ili dolazi do gubitka gvožđa usled krvarenja. Najčešća su krvarenja iz gastrointestinalnog trakta, materice, te obilne menstruacije.
Gvožđe može da se gubi ili troši zbog rasta tumora, kao i neke hronične upale. Drugi problem može da bude otežano stvaranje eritrocita usled deficita vitamina B12 ili folne kiseline. Dakle, kao što vidite, svaka anemija zahteva obraćanje lekaru i ispitivanje. I nikako ne dolazi u obzir samostalno lečenje.

STROGA DIJETA JE OPASNA!
Da li nepravilna ishrana, recimo, rigorozna dijeta i gladovanje mogu da dovedu do anemije?

Ako se deca nepravilno hrane, a odrasli drže strogu i nepravilnu dijetu, onda i jedni i drugi mogu da osete deficit gvožđa, i to može uzrokovati anemiju.
Kako se anemija ispoljava usled velikog gubitka krvi?
Prilikom gubitka krvi organizam brzo nadoknađuje obim krvi na račun plazme. Kao posledica dolazi do sledećeg procesa: krv se razređuje te koncentracija eritrocita i hemoglobina opada. Ako u rezervama organizma postoji potrebna količina gvožđa i koštana srž uspešno vrši svoju funkciju stvaranja krvi, u takvom slučaju normalan sastav krvi brzo se obnavlja.
A ako je gubitak krvi stalan?
Ukoliko gubitak krvi ima stalan karakter, onda će i anemija biti hronična. Obavezno treba pronaći izvor krvarenja i otkloniti ga.

SIMPTOMI ANEMIJE
* zamaranje;
* hroničan umor;
* krugovi ispod očiju;
* apatičnost i nesanica;
* vrtoglavice;
* mušice ispred očiju;
* opadanje kose, lomljivost noktiju;
* bleda i suva koža;
* pukotine u uglovima usta i otečenost lica;
* nesvestica;
* zadihanost;
* pojačan puls;
* stomatitis (upala sluzokože usta), upala jezika;
* žuto prebojena koža;
* probadanje u rukama i nogama.

Ali, kao što je poznato, žene gube krv svakog meseca. Kako to utiče na njihov hemoglobin?
Tokom menstruacije žena u proseku izgubi 150–250 ml krvi, u tom slučaju praktično nema mikrocitne anemije (sa 100 ml krvi gubi se otprilike 50 mg gvožđa) i zdrav organizam brzo se obnavlja. Anemija može da nastane usled izrazitijeg gubitka krvi ili nedovoljnog dospevanja gvožđa putem hrane.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com