Budni i orni a PRITISAK POD KONTROLOM

by | 28.11.2017

Koje biljke daju snagu a ne utiču na hipertenziju

Savetuje Andrej Ivanovič Zalomljenkov, farmaceut i travar sa 25-godišnjim iskustvom

„U jesen uvek imam problem s pospanošću i velikim umorom, iako pijem vitamine. A do penzije treba da radim još pet godina. Ne mogu se okrepiti kafom ili tinkturom ženšena jer mi one odmah podižu pritisak. Postoje li neke biljke za to a da ne utiču na hipertenziju?“
Risto J., Valjevo

Od umora koji se javlja usled promene godišnjih doba pate mnogi. On je uslovljen rekonstrukcijom biološkog ritma ljudi, kad je poremećen režim rada različitih organa i sistema organizma. Na primer, povećava se uzbuđenost centralnog nervnog sistema, proizvodnja hormona hipofize, štitne žlezde, nadbubrežne i polnih žlezda. U vezi s tim, češća je pojava zamora, pada imuniteta, promene u mikroflori gornjeg respiratornog trakta i creva (disbakterioza), prehlada.

Prilikom naglih promena godišnjih doba ljudski organizam manje je otporan na nepovoljne faktore spoljašnjeg i unutrašnjeg okruženja, a to znatno povećava potrebu za biološki aktivnim supstancama – vitaminima, mikroelementima, antioksidansima, itd.

Stoga, kako bi organizam normalno funkcionisao, potrebno je preduzeti čitav niz mera usmerenih na održavanje vitalnosti svih organa i sistema. U borbi s padom biološkog ritma, a radi poboljšanja radnog kapaciteta, predlažem da se u tom periodu unose sledeće biljke:

1. Čišćenje krvi
* Čaj od listova šumske jagode (može u kombinaciji s listovima maline ili kupine, u jednakim delovima): tri kašike čaja prelijte litrom ključale vode i ostavite u termosu 30 minuta, potom procedite i pijte u toku dana.
* Svež sok od breze: piti dve-tri čaše soka svaki dan tokom čitavog perioda.
* Infuzija od cvetova zove, trave pirevine i korena cikorije: dve kašike mešavine prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da odstoji tri sata u termosu, pa procedite i pijte tri-četiri puta tokom dana. Kura traje tri nedelje.

2. Za poboljšanje rada respiratornog sistema
* Infuzija od plućnjaka: tri kašike cvetova i listova (svežih) prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, procedite, pa pijte dva-tri puta pre jela. Kura traje tokom celog perioda cvetanja biljke.
* Infuzija od jagorčevine: dve kašike svežih listova i cvetova prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, potom procedite i pijte u toku dana pre jela. Može se piti na smenu s infuzijom od plućnjaka. Takođe, od ovih biljaka mogu se praviti vitaminske salate.
* Čaj uz dodatak sladića (lat. Glycyrrhiza): skuvajte zeleni čaj i na jednu šolju dodajte kašičicu praha od korena sladića. Ostavite da odstoji jedan sat, pa pijte dvaput u toku dana.
* Odvar od mešavine korena omana i belog sleza, u jednakim delovima: dve kašičice mešavine prelijte s dve šolje ključale vode pa poklopljeno kuvajte deset minuta, potom ostavite da odstoji jedan sat pa procedite. Pijte po jednu kašiku odvara (može s medom) triput na dan pre jela. Kura traje dve nedelje.

3. Uspostavljanje crevne mikroflore i funkcije digestivnog trakta
* Odvar od korena iđirota: dve kašičice praha od korena prelijte sa 300 ml ključale vode pa kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Ostavite da se ohladi (45 minuta) pa procedite. Uzimajte po jednu kašiku tri-četiri puta na dan pre jela. Kura traje dve nedelje (može se uzimati na smenu s odvarom od korena omana i belog sleza).
* Salata od mladih listova koprive, sedmolista (lat. Aegopodium podagraria), maslačka, sremuša, troskota (lat. Polygonum aviculare), poljskog mošnjaka (lat. Thlaspi arvense): svakodnevno jedite po 150–200 grama tokom tri-četiri nedelje.
Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com