HOLESTEROL: Šta o njemu treba da znate

Ova supstanca pomaže u formiranju ćelija i proizvodnji hormona, podstiče varenje i čak je odgovorna za libido

by | 24.09.2022
holesterol

 

Holesterola se boje kao vatre, smatrajući ga uzrokom mnogih problema sa zdravljem, ali bez njega organizam ne može – ova supstanca pomaže u formiranju ćelija i proizvodnji hormona, podstiče varenje i čak je odgovorna za libido. Dakle, isplati li se boriti s njim? Činjenice govore same za sebe

Piše: Ala Koroljeva, terapeut, Grodno

1. Holesterol po krvi raznose lipoproteini niske gustine (LDL) – loš holesterol, kao i lipoproteini visoke gustine (HDL) – dobar holesterol. U slučaju lošeg stvaraju se holesterolske pločice, koje začepljuju arterije, a dobar holesterol pomaže da se iz organizma izbaci upravo loš holesterol.

2. Veći deo ove supstance stvara se u organizmu. Ostalo unosimo prehrambenim proizvodima: mesom, jajima, pavlakom, tvrdim sirom, maslacem. Ipak, nisu opasni proizvodi koji sadrže holesterol, nego njihov višak. Na primer, 200 g mesa dnevno u kombinaciji sa svežim povrćem i zelenišem neće naneti nikakvu štetu.

3. Posledica visokog holesterola nije samo infarkt nego i bubrežna insuficijencija, ciroza jetre, Alchajmerova bolest i erektilna disfunkcija.

4. Nizak nivo holesterola (niži od 5 mmol/l) takođe je loš. On ukazuje na to da organizam ne radi kako treba.

5. U snižavanju nivoa lošeg holesterola i podizanju nivoa onog dobrog pomažu voće (citrusi, kruške, jabuke), špargla, mekinje i mahunarke (pasulj, grašak, sočivo, soja). Plus bavljenje fiskulturom od minimum 30 minuta dnevno.

6. Pokazatelj visokog nivoa holesterola jeste beli prsten oko rožnjače očiju (kod mladih) i vidljive masne naslage ispod kože kapaka.

7. Na analizu krvi na holesterol upućuje se prilikom sumnje na patološka stanja kardiovaskularnog i nervnog sistema, kao i na endokrina oboljenja. U slučaju dijabetesa treba se kontrolisati tokom celog perioda posmatranja kod endokrinologa. Nivo holesterola treba proveriti i posle dugotrajnog gladovanja, stroge dijete i uzimanja preparata za smanjenje težine.

Rezultate analize uporedite s vrednostima iz tabele.

holesterol

Foto: Naeblys / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com