Kako se infarkt „maskira“

Kod 25% pacijenata uopšte ne mora da se pojavi nijedan „otvoren“ simptom srčanog udara

by | 18.04.2022
infarkt srčani udar

Infarkt miokarda predstavlja jedan od najrasprostranjenijih uzroka smrti u svetu i svake godine odnese više od četiri miliona života. Taj broj je veliki i zbog toga što većina ljudi slabo poznaje simptome i ne žuri da pozove Hitnu pomoć, kaže Natalija Trojanova, šef odeljenja kardiologije (Minsk).

A to je potrebno da uradite odmah (!) prilikom pojave prvih simptoma. Zatim u razmacima od 15 minuta uzimajte tablete nitroglicerina u dozi od 0,5 mg, ali najviše tri puta. Sažvaćite i tabletu acetisala u dozi 150–200 mg.

Kako da shvatite da je počeo napad? Kod 25% pacijenata uopšte ne mora da se pojavi nijedan „otvoren“ simptom srčanog udara. Ali, „maske“ infarkta mogu biti najrazličitije.

Pročitajte i… Četiri signala koja nam organizam šalje

ATIPIČNE VARIJANTE INFARKTA

* Gastroenterološka. Podseća na „akutnu stomačnu sliku“ i ispoljava se bolom u stomaku i nadutošću; ponekad može da liči na upalu slepog creva.

* Aritmija. Žalbe na nepravilan rad i lupanje srca, kao i na slabost.

* Astmatična. Njen tok se, po pravilu, odvija bez jakih bolova u srcu, a osoba se uglavnom žali na otežano disanje. Posle uzimanja lekova, po pravilu, nema poboljšanja.

* Cerebralna. Sličnost sa simptomima moždanog udara može da dođe do poremećaja u govoru i koordinaciji pokreta, kao i do suženja svesti.

* „Slepa“ varijanta. Bez izraženog napada bola. Osoba ne obraća posebnu pažnju na nelagodnost neodređenog karaktera u grudnom košu, levoj ruci, napad slabosti, preznojavanje i zamaranje.

* Stomatološka. Akutni bol duž cele donje vilice takođe može da govori o infarktu miokarda. Ukoliko su svi zubi zdravi i nije u pitanju napad akutnog pulpitisa (zapaljenje zubne pulpe) – odmah alarmirajte Hitnu pomoć!

Pročitajte i… Život posle infarkta

 

 

Foto: peakSTOCK / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com