Sedimentacija eritrocita

Sedimentacija se određuje kako bi se ustanovila neka upala ili bolest u organizmu, pratio napredak bolesti ili merila uspešnost terapije

by | 27.06.2022
sedimentacija

Piše: Dr Nada Macura

Sedimentacija eritrocita je test kojim se meri brzina taloženja crvenih krvnih zrnaca na dnu epruvete, tačnije količina eritrocita koji se natalože u epruveti za sat vremena. Visina taloga meri se odmah nakon uzimanja krvi, u milimetrima, zbog čega se sedimentacija izražava u mm/h.

Referentne vrednosti zavise od pola, ali i od pacijentovih godina, pa je tako normalna vrednost kod odraslog čoveka do 15 mm/h, kod žena do 20 mm/h, dok je kod starijih nešto povišena.

Generalno, sedimentacija se određuje kako bi se ustanovila neka upala ili bolest u organizmu, pratio napredak bolesti ili merila uspešnost terapije.

Normalna brzina sedimentacije ne znači da u organizmu ne postoje neki upalni procesi ili bolesti, dok bi u slučaju ubrzane (povišene) sedimentacije svakako trebalo nastaviti s ispitivanjem i ustanoviti njen uzrok.

Uzroci ubrzane sedimentacije

Sedimentacija može biti ubrzana zbog mnogo razloga (i neki lekovi mogu da izazovu povišenu sedimentaciju):

* malokrvnost

* poremećaj štitaste žlezde

* zapaljenske bolesti (različite vrste infekcija)

* reumatološke i sistemske bolesti (reumatoidni artritis, lupus…)

* uvećani limfni čvorovi

* sedimentacija preko 100 mm/h ukazuje na tešku infekciju ili na karcinom.

Povišena sedimentacija

Nakon što se ustanovi da je sedimentacija povišena, potrebno je uraditi dodatne analize:

* kompletnu krvnu sliku (crvena i bela krvna zrnca, trombociti, gvožđe, holesterol i šećer u krvi, analiza bubrega i jetre)

* leukocitarnu formulu

* urin i urinokulturu

* dopunske markere (reaktivni marker zapaljenja)

* fibrinogen (CRP)

* ultrazvuk stomaka (jetra i bubrezi)

* ginekološki pregled

* rendgen pluća.

Naglasiću da pacijenti treba da se pridržavaju pravila pre nego što počnu da rade analize krvi, kao i da ne uzimaju antibiotike dan-dva pre davanja urina, koji se na analizu donosi isključivo u sterilnim posudama iz apoteke.

P.S. Čuvajte svoju medicinsku dokumentaciju kako bi lekar imao uvid u tok bolesti, uspešno odredio dijagnozu i sproveo terapiju.

Pročitajte i… Zašto je dobro dati krv

 

Foto: Tutye / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com