Srčani bolesnici moraju da leče zube na vreme

Srčani bolesnici umeju dugo trpe zubobolju pre nego što se obrate zubaru. A onda se desi da im obraz otekne, lice se iskrivi i javi se bol u grudima...

by | 03.07.2022
srčani bolesnici i karijes

Bolno srce + problemi sa zubima = ugrožen život! Mnogi ljudi su u stanju da dugo trpe zubobolju pre nego što se za pomoć obrate zubaru. A onda se desi da im obraz otekne, lice se iskrivi i javi se nepoznata težina u grudima praćena otežanim disanjem. Zašto je za srčane bolesnike važno lečiti zube na vreme?

Piše: Irina Lutik, kardiolog

KARIJES I KARDIOLOŠKA OBOLJENJA

Zubi su bili i ostali problem broj jedan za sve kojima predstoji operacija, naročito na srcu. S karijesom ne možete otići ni na koronarnu angiografiju (dijagnostičko ispitivanje kojim se ocenjuje prohodnost krvnih sudova), a o ozbiljnijim operacijama da i ne pričamo. Jedan od razloga je to što se bakterije koje „dremaju“ u karijesnim šupljinama aktiviraju, raznose krvlju po organizmu i zaustavljaju na „slabim tačkama“, pa su tako prvi na udaru bubrezi, pluća i krv (dolazi do sepse).

Srčani zalisci i zidovi krvnih sudova takođe su jedno od omiljenih mesta koje bakterije napadaju. Kao odgovor imunosistema na njih, mobilišu se zaštitne snage organizma – bela krvna zrnca (leukociti), koji se grupišu oko kolonija bakterija, ograničavajući njihovo kretanje. To je ujedno znak da je infekcija na vrhuncu i upale srčanih zalistaka i zidova krvnih sudova prelaze na nivo životno opasnih.

INFEKTIVNI ENDOKARDITIS

Infekcija srca (sopstvenih ili veštačkih srčanih zalistaka, implantiranih stentova, elektrode pejsmekera) zbog nelečenih zuba naziva se infektivni endokarditis. Opasnost po život i zdravlje predstavlja bilo koja od tih patologija. Ponekad olakšanje ne donosi čak ni na vreme uzeta antibiotska terapija.

ŠTA RADITI AKO VAS BOLI ZUB A VI STE SRČANI BOLESNIK

Zaključak: Stanje zuba kod srčanih bolesnika treba da bude idealno. Ignorisanje ispale plombe ili upaljenih desni veoma je opasno! Ukoliko uzmete lekove protiv bolova, to će samo prigušiti bol ali neće smanjiti infekciju, a u isto vreme može vam podići i pritisak.

Ako ste srčani bolesnik, od velike je važnosti i to kad ste došli kod zubara, odnosno koliko dugo ste ignorisali problem. Opasnost za vas mogu da predstavljaju i različite intervencije na zubima prilikom kojih se povređuje sluzokoža: vađenje zuba i stavljanje proteza, lečenje kanala korena zuba – u krv može dospeti infekcija. Jedini izlaz jeste preventivna primena antibiotika širokog spektra dejstva. Iskusan lekar će vam ih obavezno propisati, uzimajući u obzir sve nijanse srčanog oboljenja. Zato je najbolje da mu to što ranije predočite, jer antibiotici vam mogu spasiti život. Zaboravili ste da ga popijete pre posete zubaru? Uzmite ga tri sata posle intervencije.

! Ukoliko ste uveče osetili da vas boli zub, ujutru odmah idite zubaru!

Foto: Daisy-Daisy / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com