Šta utiče na pritisak?

by | 15.06.2018

 „Može li se kod čoveka menjati arterijski pritisak u zavisnosti od promene okruženja i drugih faktora?“ (L. Čavić, Kostolac)
Arterijski pritisak se zaista stalno menja, a na njega utiču mnogi faktori. Recimo, u slučaju vrućina i zagušljivosti arterijski pritisak može pasti jer telo daje više tečnosti, krvni sudovi se refleksno šire kako bi dali više toplote. Shodno tome, zimi je pritisak viši nego leti.

SAZNAJTE I… Da li limun snižava pritisak?

Naš arterijski pritisak reguliše nervni sistem i oslobađanje hormona. Za vreme sna, kad je čovek miran, pritisak je niži, a dok je budan, ili posebno pod stresom, pritisak mu raste. Tako se prilikom snažnih emocionalnih doživljaja u krvi oslobađa hormon stresa – adrenalin, srce kuca jače i češće, a pritisak u krvnim sudovima raste. Kad se čovek aktivno kreće ili bavi teškim fizičkim radom, onda arterijski pritisak raste zajedno s ubrzanjem srčanih otkucaja. Na pritisak takođe utiče ortostatski efekat – pri naglom ustajanju iz horizontalnog položaja u vertikalni. Naime, srce i krvni sudovi ne uspevaju brzo da se prilagode novim uslovima i pritisak se snižava.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com