Zašto je dobro dati krv

Dobrovoljno davanje krvi, osim što može da spase život drugom čoveku, znatno poboljšava i vaše zdravlje

by | 31.03.2022
Dobrovoljno davanje krvi

Dajte krv – spasite mnoge… ali i sebe

Dobrovoljno davanje krvi, osim što može da spase život drugom čoveku, znatno poboljšava i vaše zdravlje. Ovakvim plemenitim činom štitite imunitet i čuvate srce, kaže Olga Ivanovna Staniševska, transfuziolog

Malo ko se odlučuje da dâ krv više od jednom. Obično do toga dođe kad vas okolnosti primoraju na to.

Međutim, redovni davaoci obezbeđuju sebi preventivu od oboljenja imunosistema – takvih koja su povezana sa zastojem metabolizma (giht, ateroskleroza, poremećaji u funkcionisanju pankreasa, želuca, jetre).

Redovno davanje krvi može smanjiti i rizik od kardiovaskularnih oboljenja – dokazano! Naime, višak krvi postepeno povećava pritisak na krvne sudove i srce.

Takođe, donorstvo pomaže da se održi optimalan nivo gvožđa u krvi kod muškaraca. I što je važno, takvo poboljšanje zdravlja može se postići potpuno bez lekova!

KOME SE PREPORUČUJE DA DA KRV

Davaoci mogu postati potpuno radno sposobni ljudi u dobu između 18 i 60 godina koji nisu bolesni i njihovo stanje nije takvo da su im davanje krvi i njenih komponenata kontraindikovani ili zabranjeni (trudnoća, manjak težine). Važno je i da budući davalac vodi zdrav način života.

KAKO SE DAJE KRV – PRIPREMA

Prilikom pripreme i davanja krvi:

* Deset dana pre davanja krvi suzdržite se od uzimanja antibiotika, pet dana od salicilata (aspirin, npr.) i analgetika, dva dana od upotrebe alkoholnih i blago alkoholnih napitaka, dva sata – od pušenja.

Veče uoči i na dan davanja krvi izbacite iz ishrane masnu, prženu, začinjenu, dimljenu hranu, mlečne proizvode, jaja, ulje, banane, citruse, orašaste plodove.

* Obavezno ujutru doručkujte. U obzir dolaze: slatki čaj, džem, hleb, krekeri, čajni kolutići, kuvane žitarice, makarone pripremljene na vodi bez ulja, riba pripremljena na pari, sokovi, hladni voćni napici, kompoti, mineralna voda, povrće, voće (s izuzetkom citrusa i banana).

* Nisu dozvoljeni nezaštićeni seksualni odnosi, koji za sobom mogu povući virusne infekcije koje se prenose polnim putem.

* Neophodno je izbeći intervencije kao što su tetovaže, pirsing i drugo.

 

! Upamtite da se na doniranje krvi ne sme dolaziti u slučaju slabosti (kijavica, glavobolja, bol u grlu, povišen ili snižen krvni pritisak), za vreme uzimanja lekovitih preparata (čak i onih s preventivnim efektom), kao i u periodu premorenosti (posle prekomernih fizičkih napora, rada u noćnoj smeni i tome slično).

Foto: AnnaStills / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com