ŽELITE DA SNIZITE PRITISAK? Ove tri stvari su ključne

Ako želite da snizite pritisak preporučuje se sledeće: pijte lekovite odvare, korigujte ishranu da biste smršali i, što je najvažnije – budite aktivni!

by | 21.07.2022
snizite pritisak

Ako želite da snizite pritisak preporučuje se sledeće: pijte lekovite odvare, korigujte ishranu da biste smršali i, što je najvažnije – budite aktivni!

„Nedavni pregled kod lekara pokazao je da imam povišen pritisak (140/90). Veoma sam se nasekirala pošto nikad nisam imala problema s tim. Ali, u poslednje dve godine, otkako sam ostavila pušenje, jako sam se ugojila i nikako ne uspevam da smršam. Pošto moj pritisak nije toliko zabrinjavajući, doktorka mi je rekla da pijem diuretike, koje će izbaciti suvišnu tečnost iz organizma i smanjiti otoke, a i pritisak će se normalizovati. Recite mi, postoje li prirodna sredstva za snižavanje arterijskog pritiska usled preterane težine?”

Sanja, Novi Sad

Odgovara: Aljevtina Kremnjeva, travarka

KILAŽA NAJVAŽNIJA

Sve što ste napisali je tačno. U vašem slučaju efikasno je da popijete kuru lekovitih trava koje će vam pomoći da snizite holesterol, uklonite suvišnu tečnost i normalizujete pritisak. Ali, prvo treba da korigujete ishranu. Dok pijete diuretičke odvare, izbegavajte slatke, slane i začinjene proizvode koji zadržavaju tečnost u organizmu. Takođe je dobro da smanjite upotrebu masnoća i povećate količinu celuloze u ishrani.

UBRZAJTE METABOLIZAM

Kako biste ubrzali metabolizam i naterali organizam da ide u pravcu oporavka, treba da usvojite pravilo da svaki dan idete u duge šetnje i radite gimnastiku – najvažnije je da budete aktivni. A najbolje je da dva meseca koristite sledeće mešavine lekovitih trava. Svaki odvar pijte po dve nedelje.

* Isitnite i pažljivo izmešajte po kašiku korena valerijane, trave matičnjaka, nane, lišća brusnice i srcopuca (lat. Gnaphalium uliginosum). Kašiku smeše prelijte sa 300 ml ključale vode, ostavite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Uzimajte tri puta dnevno po 30 ml.

* Pomešajte po kašiku srdačice i isitnjenih plodova gloga. Odvar se pravi i pije po prethodnom receptu.

 

 

Foto: Ljupco / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com