Keratoza pilaris: Šta sve može da pomogne da se ublaži guščija koža?

by | 25.03.2024
Keratoza pilaris: Šta sve može da pomogne da se ublaži guščija koža?

Keratoza pilaris se prema stručnjacima može tretirati nekim proizvodima prirodnog porekla.  Takođe, važno je konsultovati se sa dermatologom da biste saznali druge tretmane.

 

Da bi poboljšali keratozu pilaris, dermatolozi mogu predložiti proizvode sa svojstvima pilinga, hidratantne kreme i lokalne retinoide kao što su tretinoin i tazaroten, koji promovišu obnavljanje ćelija i pomažu u smanjenju blokade folikula dlake.

Keratoza pilaris: Šta sve može da pomogne?

Ovo stanje kože je bezopasno i najčešće ne zahteva poseban tretman. Jednostavno, u slučaju nelagodnosti poput svraba, suvoće ili lošeg izgleda kože, može se primeniti neka nega. Isto tako, neki prirodni lekovi mogu biti korisni.

Što se tiče poslednjeg, mora se uzeti u obzir da oni nisu tretman prve linije i da nedostaju dokazi koji bi dokazali njihovu efikasnost. Uprkos tome, oni su bezbedne opcije za upotrebu i čija primena može biti korisna za privremeno ublažavanje nelagodnosti. Da li želite da saznate više o tome?

Šta je keratoza pilaris?

Keratoza pilaris je uobičajeno, benigno dermatološko stanje koje uzrokuje pojavu malih izbočina grube teksture na koži. Zbog svog izgleda, ima i onih koji ga nazivaju i guščija koža. Isto tako, neki su skloni da ga mešaju sa bubuljicama ili aknama.

Najviše pogođena područja uključuju nadlaktice, butine, obraze i zadnjicu. Međutim, osim estetike, obično ne izaziva nelagodnost, bol ili svrab. Baš u vremenima poput zime, koža postaje grublja i suva, što može izazvati nelagodnost.

Šta urokuje guščiju kožu?

Njegovi tačni uzroci nisu utvrđeni, ali je poznato da nastaje usled nagomilavanja keratina, vrste proteina koji pomaže u zaštiti kože od štetnih i zaraznih agenasa. Keratin formira male čepove u folikulu dlake i kao rezultat toga uzrokuje nepravilnosti na koži.

Mala deca, tinejdžeri, pacijenti sa suvom kožom i ljudi sa prekomernom težinom češće imaju ovaj problem. Međutim, u većini slučajeva se poboljšava tokom godina i nije potrebno primenjivati lečenje.

Postoje terapije koje pomažu u poboljšanju izgleda zahvaćene kože. Stoga, ako izbočine i suvoća potraju uprkos osnovnoj nezi, lekar ili dermatolog mogu predložiti lekovite kreme.

Ove opcije mogu biti proizvodi sa ureom, mlečnom kiselinom, retinoidima i salicilnom kiselinom, između ostalog. Pored ovoga, tretman se može dopuniti nekim prirodnim lekovima koji takođe poboljšavaju izgled kože. U sledećem prostoru opisujemo neke opcije.

Prirodni lekovi za poboljšanje keratoze pilaris

Ne postoji lek koji može da izleči ili eliminiše keratozu pilaris. U stvari, čak i ako se koriste farmakološki proizvodi, simptomi se mogu pojaviti i ponovo pojaviti dugi niz godina. Uprkos tome, vremenom se poboljšava sam po sebi i obično je manje primetan.

Sada je moguće da neki prirodni lekovi mogu biti korisni u smanjenju simptoma ovog stanja. Međutim, većina dolazi iz popularne literature i nema naučnu podršku. Uprkos tome, nema problema ako odlučite da ih isprobate, jer je većina bezbedna. Hajde da pogledamo neke opcije.

Tople kupke

Preporučuju se kupke sa toplom vodom, ne duže od 15 minuta – idealno je manje. Ne preporučuje se korišćenje toplih i dugotrajnih tuševa, jer izazivaju isušivanje prirodnih ulja kože i povećavaju suvoću kože. Pored toga, preporučljivo je koristiti neutralne i hidratantne sapune, posebno kada je koža previše suva.

Nežni piling

Nežni piling vam omogućava da uklonite mrtve ćelije koje su zadržane na površini kože. Zahvaljujući tome, izgled kože se primetno poboljšava.

Važno je nežno trljati kružnim pokretima nežnom rukaviom za pilibg, jer snažiji piling može uzrokovati pucanje začepljene folikule dlake i pogoršati situaciju. Kada završite, preporučljivo je da se osušite peškirom i nanesete hidratantnu kremu.

Kokosovo ulje

Nema dovoljno dokaza koji bi dokazali efikasnost kokosovog ulja u poboljšanju simptoma keratoze pilaris. Uprkos tome, koristi se kao pomoćno sredstvo za poboljšanje simptoma, jer vlaži i pomaže u smanjenju grubog osećaja. Možete ga čak kombinovati sa malo grubog šećera da biste dobili domaći piling.

Pregled studija objavljenih u naučnom časopisu International Journal of Molecular Sciences naglašava da je kokosovo ulje antiinflamatorno i doprinosi popravljanju barijere kože. Pored toga, ima i antioksidativnu aktivnost i pomaže u zaštiti dermisa od negativnih efekata sunca.

Koloidna ovsena kaša

Koloidna ovsena kaša je prirodni proizvod sa antiinflamatornim i antihistaminskim svojstvima. Korišćenje koloidne ovsene kaše kao deo rutine nege protiv keratoze i drugih stanja kože može pomoći da dermis ostane hidriran i zaštićen. Ovaj sastojak je vrsta fino mlevene ovsene kaše, koja se može dodati u kreme, kupke i druge proizvode za negu kože.

Šta još možete da uradite za zdravlje kože?

Kao što vidimo, neki prirodni lekovi mogu biti korisni kada je u pitanju poboljšanje keratoze pilaris. Međutim, pored ovoga, preporučljivo je koristiti medicinske proizvode, izbegavati nošenje tesne odeće i instalirati ovlaživač kod kuće. Ovo poslednje dodaje vlagu vazduhu u prostoriji i pomaže u smanjenju suve kože i svraba.

Naravno, važno je i povremeno konsultovati dermatologa, posebno ako se pojave pogoršanja ili ako se uoče bilo kakve nepravilnosti. Stručnjak može predložiti neke testove kako bi utvrdio da li su simptomi uzrokovani drugim problemom ili vas može uputiti na specifične tretmane.

Wirestock / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com

PROČITAJTE I OVO