Bolni zglobovi: efikasni domaći preparati

Podmažite zglobove i odagnajte bol pomoću lekovitih kupki i ruskih mešavina koje ćete vrlo lako pripremiti

by | 22.04.2022
bolni zglobovi

Bolovi u kostima često zahtevaju lekove koji agresivno deluju na želudac. Podmažite zglobove i odagnajte bol pomoću lekovitih kupki i ruskih mešavina koje ćete vrlo lako pripremiti

 

“Imam Behterevu bolest (ankilozirajući spondilitis) s poremećajem perifernih zglobova, vaskulitis stopala. Pored toga, imam kolitis, gastritis i kamen u žuči. Znam da lečenje travama može biti efikasno. Želela bih da probam tako, ali se bojim pokretanja kamenja i peska iz bilijarnog trakta. Preporučite mi trave za lečenje zglobova koje mogu primenjivati bez ikakve opasnosti.”

Zora, Sremska Mitrovica

Savetuje Aljevtina Kremnjeva, travarka

U vašem slučaju fitoterapija može dati dobre rezultate. Ali, pre početka lečenja neophodno je uraditi ultrazvuk organa trbušne duplje i bubrega, kako biste se uverili da nema kontraindikacija (zavisi od veličine kamenja), i obavezno se konsultovati s lekarom!

Sadržaj članka

BOLNI ZGLOBOVI – POMAŽU MASTI

* Veoma su efikasne masti za utrljavanje na bazi 40-procentnog alkohola. Posebno uspešnim smatra se sledeći sastav: 50 g biljke divizme (lat. Verbascum ) prelijte sa 300 ml votke, ostavite dve nedelje na tamnom mestu svakodnevno mućkajući. Dodajte 50 g kamfora (u prahu) i ulupajte do potpunog rastvaranja. Sredstvo utrljavajte u bolne zglobive svako veče. Lečenje traje 30 dana, zatim napravite pauzu od dve nedelje, pa ponovite kuru.

LEKOVITE KUPKE

* Potpuno bezopasne i isceljujuće jesu lekovite kupke: pažljivo isecite i pomešajte po 50 g šišarki jove (lat. Alnus), borovih, brezinih pupoljaka i pupoljaka ribizle, vučje jabuke (lat. Aristolochia), korena maslačka, rute, biljke sedmolist (lat. Aegopodium podagraria), leduma (lat. Ledum), čestoslavice (lat. Veronica) i listova šumske jagode. Za jednu kupku, 250 g mešavine prelijte s pet litara vode, pustite da provri pa kuvajte na tihoj vatri 15 minuta. Procedite i sipajte u kadu s već pripremljenom toplom vodom. Praktikujte kupku 15–20 minuta dva puta nedeljno u narednih devet nedelja. Zatim napravite pauzu od četiri meseca pa ponovite proceduru.

BILJNI ODVARI

* Za olakšavanje tegoba veoma su delotvorni odvari koji se konzumiraju znatno duže i piju naizmenično. Predlažem sledeću kuru: svaku mešavinu prelijte u termosu sa 500 ml vrele vode, ostavite da odstoji sat vremena, pa procedite. Odvar uzimajte u toku dana, po 100 ml.

* Odvar br. 1: Kašika bokvice i dvozuba i pola kašičice leduma.

* Odvar br. 2: Kašika žalfije i nevena i kašičica origana.

* Odvar br. 3: Kašika nevena, dve kašičice sladića, kašičica korena iđirota.

* Odvar broj 4: Četiri kašike suručice.

Svaki od navedenih odvara uzimajte sedam dana, a zatim pređite na sledeći. Celokupna kura podrazumeva primenu svih odvara u trajanju od mesec dana. Zatim napravite desetodnevnu pauzu, pa ponovite lečenje.

NAPOMENA: ako imate problema sa otečenim i bolnim kolenom, pročitajte naš tekst o fantastičnom sredstvu – slanom ledu.

Foto: Motortion / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com