Brži oporavak nakon preloma

by | 22.09.2017

Nakon komplikovanog preloma noge lekari su mi, pored terapije, savetovali da se pridržavam određene dijete. O biljnim pomoćnicima nisu mi govorili, pa me interesuje koje su trave korisne za brže zarastanje kostiju, vraćanje krvotoka u normalu i jačanje ligamenata?“ Vladimir S., Beograd

Odgovara: Andrej Zalomljenkov, farmaceut i travar
Kako bi posle preloma kosti brže i bolje srastale, ruski lekari pre svega savetuju redovnu upotrebu pihtija, želea i marmelada ili pak razmućenog želatina. Takođe, bržem srastanju kostiju pomažu i biljke koje sadrže mnogo silicijuma: troskot, rastavić, plućnjak, čičoka, karfiol.
* U slučaju različitih preloma kostiju, naročito krupnih, preporučuje se uzimanje mumija: po 0,2 g dva puta na dan, a kura traje tri nedelje.
* I lekovita trava zlatica (lat. Solidago virgaurea) aktivira regenerativne procese u koštanom tkivu. Napitak od cvetnih grančica smanjuje bol i otok te poboljšava cirkulaciju. Napitak se priprema od jedne kašičice suve biljke koja se prelije sa 300 ml ključale vode, ostavi u termosu dva sata, pa procedi. Pije se po trećina čaše triput dnevno pre jela. Kura traje 10 do 12 dana.
* Napitak od plodova šipurka ubrzava oporavak kostiju, poboljšava cirkulaciju krvi u mišićima, jača ligamente. Dve kašike plodova prelijte s pola litra ključale vode, ostavite da četiri sata odstoji u termosu, procedite, iscedite dobro preostalu biljku i pijte po pola čaše ili čašu na dan pre jela (može se dodati kašičica meda).
* Za spoljašnju upotrebu usled preloma efikasne su obloge i mast od gaveza. Obloga: 50 g suvog korena prelijte s dve čaše vruće vode, nanesite na tkaninu, zavijte bolno mesto, utoplite vunenim šalom i ostavite tako preko noći. Mast: prašak od korena gaveza pomešajte sa svinjskom mašću u odnosu 1 : 1 i stavite na zavoj, koji se menja jednom dnevno.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com