Stari recepti za lečenje reumatizma: Pomozite sebi uz pomoć narodne medicine

by | 10.10.2023
narodni lekovi za reumatizam, čaj od kukuruzne svile

Oni koji pate od reumatizma, znaju koliko neprijatno i bolno ovo stanje može biti. Narodni lekovi za reumatizam su tu da ublaže simptome i tegobe bolesti.

Reumatizam je opšti termin koji se odnosi na različita stanja koja karakteriše, bol, oticanje, upalu i ograničenost pokretljivosti zglobova, mišića, ligamenata i tetiva. Pod bolesti reumatizma spadaju vrste artritisa, giht, lupus, fibromialgiju i slično.

[lwptoc]

Narodni lekovi za reumatizam

Kao i za mnoga stanja, tako i za reumatizam postoji nekoliko prirodnih lekova iz tradicionalne medicine koji mogu biti od pomoći u ublažavanju tegoba.

Biljna mešavina

Izmešajte sve sastojke:

  • Sveža hajdučka trava 30g
  • Aleksandrijski list (Sena) 17 g
  • Dalija 25 g
  • Đumbir 6 g
  • Seme kineskih urmi 5 g
  • 3 čaše vode

Pustite da smeša ključa dok polovina vode ne ispari. Uzimajte jednu kafenu kašiku 3 puta dnevno.

Sledeće recepte treba koristiti bez drugih pomagala.

Kukuruzna svila

Jedna kašika kukuruzne svile je dovoljna na jednu šolju vode. Kukuruzna svila treba da proključa u vodi, a potom neka odstoji 10 minuta. Pijte poput čaja, a ako želite, možete dodati i malo vode. Pijte 3 ili više puta dnevno. Napitak je bezopasan, a pomaže u ublažavanju bolova.

Narodni lekovi za reumatizam: Tinktura od borovnice

Koristite mlade izdanke i lišće borovnice, ali ne i bobice. Ukoliko nemate borovnicu, možete koristiti i brusnicu. Izdanke i lišće potopite u  čist alkohol. Ostavite da odstoji na toplom mestu 24 sata, a potom procedite. Jednu kašiku stavite u toplu čašu vode i konzumirajte dva puta dnevno.

Na isti način možete koristiti i cvetove jorgovana, ali lek se ne uzima više od jednog puta dnevno. Jednu kašiku leka stavite u šolju toplu vode i popijte pre spavanja.

Bujon od celera

Ukoliko često koristite bujon (vrsta čorbe) od celera, ubrzo ćete primetiti dobre rezultate. Uzmite 200 g celera zajedno sa korenjem i prelijte ga jednom litrom vode.  Kada polovina tečnosti ispari, procedite smesu. Dobijenu tečnost podelite na tri porcije u toku dana i uzimati toplo. Neophodno je da bujon konzumirate svaki dan bez prekoračenja doze.

Snežana Vranić

HeikeRau/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com