Pet proizvoda protiv mokraćne kiseline

Kristali mokraćne kiseline talože se u zglobovima i oko njih. Tada govorimo o gihtu

by | 09.05.2022
proizvodi protiv mokraćne kiseline

Mokraćna kiselina normalan je sastojak krvi, ali kad njena količina prelazi dozvoljenu granicu, nastaju teškoće. Kristali mokraćne kiseline talože se u zglobovima i oko njih, što dovodi do upale praćene otokom, crvenilom i bolom. To najčešće zahvata nožni palac, ali i druge zglobove. Tada govorimo o gihtu.

Piše: Olesja Kasimova, fitoterapeut

1 PIRINČANA KAŠA

Potreban je okrugli pirinač. Uzmite onoliko kašika pirinča koliko imate godina u trenutku kad započinjete lečenje. Prekrupu sipajte u teglu i prelijte hladnom, prethodno prokuvanom vodom pa stavite u frižider. Svaki dan prosipajte vodu i uzimajte jednu kašiku pirinčanog zrna s vrha tegle, a zatim opet sipajte vodu u teglu. Pirinač koji ste izvadili iz tegle kuvajte u novoj vodi dok ne bude gotov. Ne treba dodavati ni so, ni šećer, ni ulje. Kašu jedite na prazan stomak, pa dva sata posle toga nemojte ništa jesti ni piti.

Pirinač apsorbuje i izbacuje višak soli, uključujući i one mokraćne kiseline. Ova lekovita kaša može se jesti od novembra do aprila.

2 HELJDA I KEFIR

Dve kašike samlevene heljde (može i prosušena) uveče prelijte jednom čašom kefira pa ujutro pojedite. Kura može trajati duže vreme.

Pročitajte i… Kefir kao hitna pomoć

3 SOK OD ŠARGAREPE I CELERA

Da bi se postigao efekat čišćenja, treba piti najmanje pola litra soka od šargarepe i celera dnevno. Za pripremu se koriste tri četvrtine soka od šargarepe i jedna četvrtina soka od celera. Kura traje najmanje tri nedelje.

4 BRUSNICA

I bobice i listovi brusnice izbacuju soli. Od sezonskih bobica može se praviti mors (voćni sok razblažen vodom), koji se pije u toku dana. Što se tiče odvara od listova, najbolje je spremati ga po sledećem receptu: 100 g osušene sirovine prelijte s dva i po litra provrele vode, držite poklopljeno i umotano dva sata, a zatim procedite. Dodajte jednu čašu votke pa kuvajte još 15 minuta, pazeći da ne provri. Uzimajte po trećinu čaše tri puta dnevno pola sata pre jela. Kura traje šest meseci.

5 GROŽĐE

Ujutru i uveče jedite grožđe bez kožice i koštica. Treba početi od male količine i postepeno je povećavati do dva kilograma bobica na dan. Po pravilu, ovakvo lečenje traje tri meseca (dok traje sezona grožđa).

Posle ovoga treba preći na sok. Prva tri dana pijte po četvrtinu čaše, zatim pet dana po pola čaše, narednih pet dana po tri četvrtine čaše, još pet dana po jednu čašu i poslednjih pet dana po 25 ml soka. Za ovaj period sok od grožđa izbaci iz organizma sav višak mokraćne kiseline i urata (soli mokraćne kiseline).

Pročitajte i… Terapija grožđem: Ovo voće leči bronhitis i kardiovaskularna oboljenja

 

Foto: wildpixel / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com