ŠIJACU: TAČKE ZDRAVLjA

by | 07.12.2017

Saznajte kako se na Istoku ljudi bore s bolom, umorom ili povredama. Tajna se krije u pritisku prstima na određene tačke tela

Na Istoku, a pre svega u Japanu, uvek su se sa strahopoštovanjem odnosili prema svom zdravlju. U toj visokorazvijenoj zemlji šijacu masaža je zvanično prihvaćena i odobrena od ministarstva zdravlja. O finesama japanske mudrosti, veoma korisne za zdravlje, priča nam bioenergorefleksoterapeut Anatolij Anisimovič Provalenok (Minsk).

ŠTA JE TO
Šijacu (ši – prsti, acu – pritiskanje) jeste metoda lečenja pritiskom prstima ruku i dlanovima na tačke kroz koje prolaze različiti energetski meridijani. Ona se zasniva na našoj podsvesnoj instinktivnoj želji da izmasiramo deo tela koji nas boli, kad smo umorni ili povređeni.

KORISNI SAVETI
Vreme trajanja masaže nema posebnog značaja. Položaj tela mora da obezbedi maksimalno opuštanje, pošto neudobna poza odvlači koncentraciju. Pre nego što počnete seansu, protrljajte dlanove jedan o drugi i protegnite celo telo.
Ako imate mogućnosti, pomoću osnovnih fizičkih vežbi pokrenite krvotok, radi boljeg efekta masaže.
A ukoliko osećate jak umor, sledećim metodama možete mobilisati skrivene izvore energije:
* Uhvatite podlakticu suprotnom rukom (stežući je između palca i ostalih prstiju) pa, blago stisnuvši, prelazite prstima gore-dole. To jača protok energije po celom telu.
* Palcem ruke blago izmasirajte suprotni dlan u tački između palca i kažiprsta. To oslobađa protok unutrašnje energije i širi je po celom telu.
* Blago stisnite cevanicu (tako da palac bude na cevaničnom mišiću) i masirajte je, premeštajući ruke gore-dole. Ovo olakšava protok energije od glave prema nogama.

MASIRAMO POTREBNE TAČKE
* Aktiviranje umnog rada: Blago pritisnite prstima ispod donjeg kapka i pomerajte prste malo nagore. Izbrojte do tri i istegnite prste prema dole, takođe blago pritiskajući. Ponovo izbrojte do tri. Ponovite to dva puta.
* Poboljšanje umne koncentracije i bistrije razmišljanje: S četiri prsta blago pritisnite slepoočnice, smestivši palac ispod donje vilice. Ponovite to dva puta.
* Podizanje tonusa organizma: Pritiskajte tačku koja se nalazi tri-četiri prsta ispod pupka.
* Poboljšanje opšteg stanja: Pritiskajte tačku koja se nalazi s unutrašnje strane ruke, dva-tri prsta ispod lakta. To otklanja umor ruku i nogu.
* Uznemirenost: Pritiskajte ili masirajte malo udubljenje tri prsta ispod kolene čašice, najmanje deset sekundi.
* Iscrpljenost: Pritiskajte gornji zglob malog prsta direktno na mestu spajanja zglobova. Takođe pritiskajte tačku u sredini dlana i središnju izbočinu na risu stopala.
* Nesanica: Razmrdavajte ušne školjke s dva prsta.
* Ukoliko postoji potreba za pušenjem: Jako pritisnite kost na mestu gde se sastavljaju ključnjače (ali ne na grlu!) i držite što duže.
* Ako ne možete da se koncentrišete: Izmasirajte prirodna udubljenja na slepoočnicama, dva i po centimetra od ivice očiju.
* Osećaj napetosti i glavobolja: Pritiskajte tačku između obrva ili pritiskajte istovremeno na parne tačke s obe strane ispod zadnjeg udubljenja lobanje.
* Umorne oči: Masirajte koren nosa (prekonosnicu) pored sinusa.
* Bolovi u leđima: Pritiskajte tačku u sredini prevoja ispod kolena.
* Simptomi menopauze: Pritiskajte vrh podbratka u centru.
* Akutni bol: Ritmično pritiskajte tačku u centru gornje usne. I obavezno se obratite lekaru!

PREHLADA, STOMAČNE TEGOBE, UŠINUĆE

U Japanu i Kini šijacu masaža predstavlja sastavni deo kulture zdravog života. Ona se smatra izvorom harmonije, lepote i mladosti. Poznato je da se zahvaljujući njoj možete izboriti s bolestima gastrointestinalnog trakta, prehladama i čak problemima s krvotokom u mozgu. Uspešno se olakšava stanje i usled ušinuća mišića ili upale određenog živca. U slučaju ozbiljnijih tegoba neophodno je da šijacu masažu izvodi sertifikovano lice ili majstor ove veštine.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com