UBLAŽITE DISKUS-HERNIJU

Da ublažite diskus-herniju ruski stručnjak savetuje upotrebu korena čička koji obnavlja hrskavičavo tkivo i vraća normalnu funkciju zglobova

by | 30.05.2022
Diskus-hernija

Naš saradnik na osnovu dugogodišnjeg iskustva s pacijentima s diskus-hernijom  savetuje upotrebu korena čička, koji će vam pomoći da obnovite hrskavičavo tkivo i povratite normalnu funkciju zglobova

„Patim od diskus-hernije, koja mi ne dozvoljava da hodam bez bolova. Takođe me veoma muče i kolena. Sve to najverovatnije je posledica mog teškog života na selu, kad sam kao dete radila i vukla teške stvari poput odraslih. Često sam bila i bolesna… Sada se, evo, mučim, ali ipak pokušavam da bar malo pomognem sebi. Postoje li trave koje bi olakšale moje tegobe?”

Milica, Zlatibor

Odgovara prof. Vladimir Nikolajevič Višnjev, fitoterapeut

Najpre bih vam savetovao da se, ukoliko imate materijalnih mogućnosti, nakon ispitivanja (magnetne rezonance, npr.), obratite neurohirurgu.

Drugo, neophodno je da koristite analgetske lekovite biljke, kao i one koje doprinose obnavljanju hrskavičavog tkiva zglobova. Bolovi u zglobovima kod vas su očigledno povezani sa sada već artrozom.

Smanjite bol i upalu u slučaju diskus-hernije

Kao analgetske biljke koriste se kora vrbe, suručica (lat. Filipendula ulmaria), cvetovi crne zove, kokotac (lat. Melilotus officinali), mlada kora jasike, mlada kora topole. Ove lekovite biljke možete primenjivati pojedinačno ili ih mešati i piti u vidu odvara. One će vam zasigurno ublažiti upalu.

* Od suručice, cvetova zove i trave kokoca napravite odvar: kašiku sirovine prelijte s pola litra vode i poklopljeno kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola šolje tri-četiri puta dnevno nezavisno od jela.

* Pomešajte koru vrbe, topole i jasike. Kašiku sirovine prelijte s pola litra vode i poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata. Ostavite da odstoji sat vremena. Tri-četiri puta na dan pijte po pola šolje nezavisno od jela.

* Predlažem vam još jedan recept za protivupalni biljni čaj koji se može pripremiti u kućnim uslovima. Pomešajte dva dela kore vrbe, po jedan deo kore jasike, trave suručice, ivan-čaja i islandskog lišaja i trećinu dela kokoca. Kašiku smeše prelijte s pola litra vode i poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata, pa ostavite da odstoji 40 minuta. Pijte po pola šolje četiri-pet puta dnevno nezavisno od jela. Kura traje dva-tri, pa i više meseci.

Obnavljanje hrskavičavog tkiva usled diskus-hernije

Za poboljšanje stanja zglobova i kičme i obnovu hrskavičavog tkiva koristite korenje čička, pirevine, barskog petolista (lat. Comarum palustre), maslačka i dr. Imam ogromno iskustvo u primeni ovog bilja u kompleksnom lečenju artroze i osteohondroze. Na primer, stalnim korišćenjem korena čička tokom dugog perioda doprinosi se delimičnom, a u nekim slučajevima i potpunom obnavljanju hrskavičavog tkiva, a zatim i normalnoj funkciji kukova i karlice, kolenog i drugih zglobova. Ovde nisu isključeni ni pršljenovi. Ovaj koren ne samo da će obnoviti nego će i podmladiti vaše zglobove i kičmu.

Iz ličnog iskustva o diskus-herniji

Kad je mom ocu bilo oko 70 godina, pojavili su mu se simptomi artroze u kukovima i karlici, kolenima i gležnjevima. Takođe, bolovi u kičmi postali su nesnosni. Silazak niz stepenice bio je skoro nemoguć. Zajedno smo doneli odluku da što više upotrebljava koren čička. Najpre u vidu odvara, koji se pravi ovako: kašiku isitnjenog korenja prelijte s pola litra vode i poklopljeno kuvajte na tihoj vatri pola sata, ostavite da odstoji sat vremena, pa pijte po pola šolje tri-četiri puta dnevno nezavisno od jela. Drugo, otac je koristio i prah od suvog korena čička. Najbolje je koren samleti u mlinu za kafu pa prah ostaviti da 20–30 minuta odstoji na suncu. Uzimajte po trećinu kašičice tri puta dnevno nezavisno od jela.

Moj otac je sprovodio ovu kuru nekoliko godina. I danas redovno upotrebljava koren čička u ishrani. Sada ima 84 godine, odlično hoda, izlazi na kraj sa svim seoskim poslovima, a zglobovi i kičma ga ne bole.

 

Pročitajte i…Pet proizvoda protiv mokraćne kiseline

Foto: tommaso79 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com