Ukoliko vam je došao glave: Čukalj na nozi

by | 30.05.2018

Čukalj na nozi (valgusna deformacija stopala) uglavnom je ženski problem. I zaista, dame pate od ovoga 20 puta češće nego muškarci!

To je delimično povezano sa slabošću mišićno-vezivnog aparata. Ali, mnogo više s težnjom slabijeg pola ka lepoti: visoke potpetice i špicasta, uska obuća često izazivaju deformaciju prstiju. Po internetu kruži mnoštvo recepata čiji autori tvrde da njihovo sredstvo pomaže da se dosadne kvrge oslobodite za dva meseca. Da li je to moguće – pitali smo rehabilitologa i fitodijetologa Alekseja Jurjeviča Moroza (Belgorod)

Lečenje čukljeva

* Jodna mreža. Tokom 30 dana pred spavanje parite noge u toploj vodi, a zatim na predelu izraslog čuklja iscrtajte gustu jodnu mrežu (štapićima za uši umočenim u jod). To otklanja bol i upalu.
* Acetilsalicilna kiselina plus jod. Pet izgnječenih tableta acetilsalicilne kiseline rastvorite u 10 ml tinkture joda. Svakodnevno mažite kvrge na nogama.
* Tinktura od lovorovog lista. Isitnite pet velikih suvih listova lovora, prelijte sa 100 ml votke i ostavite da odstoji nedelju dana, povremeno mućkajući. Naparite noge u toploj vodi sa sodom (kašika na tri litra vode). Preko noći na čukalj stavite kompresu od gaze nakvašenu tinkturom lovora. Spavajte sa soknama na nogama.

PROČITAJTE I… Za šta služi kompresa od luka

KOMENTAR:
Nažalost, od čukljeva na nogama nije moguće potpuno se osloboditi narodnim sredstvima. U zapuštenim slučajevima pomaže jedino hirurška intervencija. Kupke, komprese i jodna mreža otklanjaju bol i otečenost u akutnom periodu. U istu svrhu možete piti odvar od isitnjenih suvih plodova šipurka, cvetova kamilice, mladih šišarki bora ili jele i korena čička, pomešanih u jednakim delovima ili odvojeno. Kašiku sirovine prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 20 minuta, pa procedite. Pijte po čašu dva puta dnevno tokom dve nedelje, a zatim isto toliko dugo ali jednom dnevno.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com