Vi pitate – doktor iz Rusije odgovara

Šteti li sport zglobovima? Zbog čega je opasna aneurizma? Kako prepoznati upalu slepog creva?

by | 04.05.2022
Pitanja za doktora

Vaša pitanja su: Šteti li sport zglobovima? Zbog čega je opasna aneurizma? Kako prepoznati upalu slepog creva?

Odgovara lekar opšte prakse Sergej Mihajlovič Krasnov

 

Šteti li sport zglobovima?

? „Kaže se da fizičko opterećenje može biti štetno za zglobove osoba srednjih godina? Da li je to tačno? Planirala sam da počnem s trčanjem, a sada se plašim da ne naškodim zglobovima.“

Nikolina, Obrenovac

Zglobovima ne mora da šteti fizičko opterećenje samo po sebi, nego njegov preteran intenzitet. Aktivni skokovi i trčanje povećavaju rizik od razvoja osteoartritisa posle 40. godine. O tome je rađeno više istraživanja u toku kojih su stručnjaci ocenjivali fizičku aktivnost učesnika eksperimenata. Na kraju su kod osoba koje su preterivale s treniranjem otkrivena oštećenja meniskusa, hrskavice koja stabilizuje zglob, kao i povrede hrskavičnog tkiva i oštećenja tetiva. Upravo ona i izazivaju razvoj osteoartritisa, posebno kod osoba u srednjim godinama i starijih. Zato lekari tim ljudima i ne preporučuju da preopterećuju zglobove preteranim naporima. Ali, u takva opterećenja nikako ne spada džoging u specijalnoj obući za trčanje.

 

Zbog čega je opasna aneurizma?

? „Koliko je opasna disektivna aneurizma aorte? Kako se dijagnostikuje i leči?“

L. Manojlović, Vranje

Aorta je veliki krvni sud koji polazi neposredno od srca, prolazi kroz cele grudi i stomak i završava se s dva grananja u predelu karlice. Jedna od najgorih komplikacija ateroskleroze aorte jeste razvoj aneurizme. Aneurizma je naglo proširenje aorte koje se formira tokom više meseci ili čak godina. Najčećše se ne ispoljava, pa osoba sazna za nju tek posle slučajnog ultrazvučnog ispitivanja.

Opasna komplikacija aneurizme jeste disekcija aorte: njen unutrašnji zid se cepa, a krv se kroz taj procep usmerava pod veoma visokim pritiskom, što dovodi do deljenja arterije na slojeve, disekciju. Na problematičnom mestu zid aorte naglo se tanji i nastaje rizik od potpunog pucanja krvnog suda, što uzrokuje masovno krvarenje, često opasno po život.

Pacijenti se obično žale na jake bolove u grudnom košu (prilikom disekcije grudne aorte) ili bolove u stomaku (u slučaju disekcije trbušne aorte). Ti bolovi često se prenose u leđa i teško se otklanjaju čak i jakim analgeticima. Ne mogu se dugo trpeti i zato se takvi pacijenti obično odmah hospitalizuju.

Lečenje ovog stanja u akutnim situacijama podrazumeva snižavanje pritiska do maksimalno niskog nivoa, idealno do 90/60 mmHg, što usporava ili zaustavlja dalju disekciju aorte. Kad se stanje stabilizuje, može biti potrebna hirurška intervencija.

 

Kako prepoznati upalu slepog creva?

? „Koji su simptomi upale slepog creva? Šta treba raditi u slučaju njihovog nastanka?“

Koviljka V., Majdanpek

Prepoznati upalu slepog creva, po pravilu, nije teško. Simptomi ovog oboljenja veoma su karakteristični. Osoba se žali na bol koji je lokalizovan pretežno u desnoj karličnoj oblasti, ali se prenosi po celom stomaku. Osećaj bola može da se javi u kombinaciji s povišenom telesnom temperaturom, mučninom, povraćanjem i poremećajem varenja. Kako se razvija upalni proces, bol se lokalizuje u određenoj zoni. To je povezano s tim što se upala sa zidova slepog creva prenosi u trbušnu duplju. Krajnje je važno da pravilno reagujete ukoliko posumnjate na upalu slepog creva. Čim osetite simptome, pozovite hitnu pomoć. Pre njihovog dolaska nemojte koristiti nikakve analgetike budući da oni mogu iskriviti sliku oboljenja te lekar neće moći da postavi pravu dijagnozu. Takođe ne smete ništa jesti ni piti.

NAPOMENA: Vaša pitanja možete poslati na [email protected]

Pročitajte još i….Vi pitate – doktor iz Rusije odgovara (Vaša pitanja su: Šta je sekundarna infekcija? Kako pravilno uzimati kalcijum? Određujemo kiselost želuca)

Foto: torwai / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com