Dvozub je dobar za kožu: Ublažava pelenski osip čak i kod odraslih

by | 07.06.2024
Dvozub je dobar za kožu: Ublažava pelenski osip čak i kod odraslih

Dvozub je popularna biljak u ruskoj narodnoj medicini jer ima blagotvorno desjtvo na zdravlje kože, a naročito u slučaju osipa. Takođe pomaže i u slučaju u tretmanu masne seboreje.

Dvozub  (lat. Bidens tripartita)  je atraktivna jednogodišnja biljka, sa nazubljenim listovima u obliku koplja, žutim dugmadima poput cvetnih glavica i plodovima. To je izuzetna i jedinstvena biljka, koju većina travara u zapadnoj botaničkoj praksi prečesto zanemaruje i zaboravlja. Njegova bezbednost i efikasnost potvrđena je dugotrajnom upotrebom kao hrana i lek u mnogim regionima sveta.

Zašto je dvozub tako lekovit?

Dvozub ima snažno antibakterijsko dejstvo, ne samo da zaustavlja upale, već i leči samu sluzokožu. U kombinaciji sa svojim adstringentnim i antiinflamatornim i jakim antibakterijskim moćima, specifičan je za lečenje bolesti izazvanih otpornim patogenima: UTIS, hronične dijareje i dizenterije, gastritisa i čireva… – celog GI sistema. Kao i upaljene sluzokože respiratornog sistema izazvane infekcijama.

Dvozub za kožne bolesti

Dvozub ima diuretički, antipiretički (snižava temperaturu), hipotenzivni, antihistaminski (ublažava alergiju) i detoksikacioni efekat. Lekari često savetuju da se za kupanje dece u vodu doda odvar od dvozuba kao sredstvo koje bebe štiti od znoja i pelenskog osipa. Ovo takođe mogu da primene i odrasle osobe koje moraju da nose pelene.

Kako se pravi odvar od dvozuba?

Za pripremu odvara kašiku-dve suve biljke prelijte sa 500 ml vode, pustite da provri pa ostavite da odstoji 45 minuta, a zatim procedite. Uzima se po čašu dva puta na dan (u konsultaciji sa lekarom).  Spolja se dvozub koristi za obloge, ispiranje i brisanje. Važno je naglasiti da ova biljka nije toksična i da nema kontraindikacija.

Dvozub pomaže i prilikom kožnih problema kao što su urtikarija, ekcem, neurodermatitis, psorijaza. Koristi se u kućnoj kozmetici za umivanje lica u slučaju problematične kože (akni, bubuljica). Blago isušuje kožu, pa je koristan u tretmanu masne seboreje – bolest prilikom koje se na koži lica i glave skuplja veća količina sebuma. Odvarom od dvozuba ispira se masna kosa.

Poboljšava rast kose

Za podsticanje rasta kose primenjuje se maska s dvozubom: dve kašike sveže biljke usitnite u blenderu, prelijte čašom vode, dodajte dve kašike ricinusovog ulja i ostavite da to odstoji dve nedelje. Dobijenu smesu masažnim pokretima nanesite na kosu, umotajte glavu peškirom i pustite da maska deluje 30 minuta. Potom kosu operite šamponom.

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com