Kako prepoznati melanom i zašto je važno odmah se javiti lekaru

by | 10.07.2024
Kako prepoznati melanom i zašto je važno odmah se javiti lekaru

Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno najopasniji. Mrlje nepravilnog oblika dovoljan su alarm za dermatološki pregled. Pogledajte šablon sa promenama mladeža.

Izlaganje suncu je dobro, jer omogućava proizvodnju vitamina D, ali postoji granica, budući da previše sunčevog zračenja može biti štetno, posebno za kožu. Melanom je najređi oblik raka kože, ali istovremeno najopasniji. Mrlje nepravilnog oblika dovoljan su alarm za dermatološki pregled.

Šta je melanom i kako ga prepoznati?

Melanom je vrsta raka kože koja nastaje iz melanocita, ćelija koje proizvode pigment melanin. Melanin je odgovoran za boju kože, kose i očiju, a melanociti se nalaze u epidermisu, površinskom sloju kože. Melanom je jedan od najopasnijih oblika raka kože zbog svoje sposobnosti da se širi na druge delove tela (metastazira) ako se ne otkrije i ne leči u ranoj fazi.

Kako izgleda melanom?

Postoje klasični znaci upozorenja za melanom kože koji su formirali takozvani sistem „ABCDE melanomi“ – od početnih slova naziva znakova. Na njih treba obratiti pažnju.

melanom

Obratite pažnju na ove znake:

A – asimetrija: Da bi se odredila asimetrija, potrebno je povući zamišljenu liniju. Ova linija podeliće „dobar“ mladež na dve simetrične polovine.
B – border (ivica): Kod melanoma su ivice neujednačene i izrezane.
C – color (boja): Promena boje je još jedan znak upozorenja.
D – dijametar: Sumnjivi mladeži veći su od 6 mm. Što je veći prečnik, veća je i sumnja da je u pitanju maligni mladež. Međutim, i mladeži manjeg prečnika ne isključuju opasnost: poznati su slučajevi melanoma od 1 mm.
E – evolving (promena): To jeprvi i najvažniji znak – pojava bilo kakve promene u veličini mladeža, stvaranje krasta, pukotina, perutanje, krvarenje, iznenadni gubitak mladeža…

Ako uočite bar jedan od ovih pet znakova, obavezno se javite lekaru. Prvo dermatologu, a, ako bude potrebno, on će vas uputiti na dodatni pregled kod onkologa. Osobe koje imaju više od 10–30 mladeža, kao i oni koji su se prekomerno i nepravilno sunčali do tridesete godine života, te oni u čijoj je porodici neko imao rak kože spadaju u rizičnu grupu.

Naime, od svih smrtnih slučajeva od tumora, melanom čini skoro polovinu jer napreduje veoma brzo: može proći samo godina i po – dve od prvog stadijuma do letalnog (smrtnog) ishoda. Svakih pet godina broj obolelih od raka kože se udvostručava, a u nekim zemljama utrostručava. Možemo reći da vlada epidemija raka kože budući da on danas čini tri-četiri odsto svih zloćudnih tumora.

Takođe, običan mladež se može pretvoriti u zloćudni ako to mesto raščeše ili nadraži odećom. Mladež se može izmeniti i pod uticajem jakog sunčevog zračenja. Treba biti na oprezu kad mladež počne da menja boju, veličinu i oblik.

Oprezno sa sunčanjem, jer može biti opasno!

Preterano sunčanje glavni je uzrok nastanka melanoma. Danas ljudi mogu da putuju u tople zemlje i da se sunčaju bez ograničenja. A to je veoma opasno! Povedite računa o tome da su posebno ugrožene osobe svetle puti i očiju. One treba najviše da se čuvaju sunčevog zračenja. Zapamtite i ovo: ako ste do dvadesete godine dvaput jako izgoreli, onda imate povećan rizik od razvoja melanoma kože do kraja života.

Lečenje melanoma

U ranim fazama podrazumeva se hirurško lečenje melanoma. Pravovremena operacija može izlečiti čak 92%–94% pacijenata s melanomom u prvoj fazi. U naprednijim fazama bolesti hirurško lečenje se dopunjuje profilaktičkim lekom – imunoterapijom. Nažalost, svaki deseti pacijent s melanomom kože u trenutku postavljanja dijagnoze ima četvrtu fazu bolesti. U tom slučaju prognoza je prilično nepovoljna, ali i to se ponekad može rešiti.

U borbi protiv melanoma kože pojavili su se visokoefikasni preparati koji omogućavaju kontrolu nad bolešću u 60%–80% slučajeva. Pomoću savremenih imunopreparata maligne ćelije postaju vidljive pacijentovom imunološkom sistemu. To je veoma perspektivan pravac. Ali, ponavljam: najsigurniji način da se pobedi neka bolest jeste da se spreči njena pojava, a ako to nije moguće – onda je treba otkriti na vreme.

Inside Creative House / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com