Recepti ruskih stručnjaka: Lekovi za gljivice na nogama!

by | 04.07.2017

 

Tokom leta, kad se noge znoje i često su u vlažnoj sredini, pojava gljivičnih oboljenja na stopalima nije retkost. Ruski specijalisti na čelu s Jekaterinom Sergejevnom Volik, dermatokozmetologom i trihologom iz Sankt Peterburga, pojasniće nam šta su uzroci ovih neprijatnih oboljenja i kako da ih lečimo, te ko bi trebalo posebno da obrati pažnju jer spada u rizičnu grupu.
U RIZIČNOJ GRUPI LjUBITELjI BAZENA
Razvoj gljivičnih oboljenja zavisi od sposobnosti organizma da se suprotstavi infekciji (jačina odbrambenih snaga tela, odnosno imunosistema), zatim od pH faktora kože (normalan je 5,5), uzrasta, pratećih bolesti (dijabetes, ekcem, dishidroza, atopijski dermatitis…). Situaciju komplikuje i uzimanje hormonskih preparata i antibiotika, što slabi odbrambenu funkciju kože (pored loših ubijaju i dobre bakterije).Takođe, u rizičnu grupu od nastanka gljivičnih oboljenja spadaju i osobe koje često idu na javna kupališta, bazene, u sportske komplekse, teretane, na masaže i u saune, te oni koji koriste zajedničke svlačionice.
TRETMAN HIPERMANGANOM
Ako noge potopite u rastvor hipermangana, to će biti od izuzetne koristi. Naime, gljivične pločice će se odvojiti i lako ćete ih ukloniti nežnim tretmanom ili antigljivičnim sredstvima. Nekoliko zrna hipermangana prelijte s dva litra tople vode i dobro promešajte kako bi se komadići rastvorili. Držite noge u rastvoru 15 minuta, triput nedeljno, a kura traje deset dana.
KAŠA OD LUKA
Od gljivica na stopalu izlečila sam se crvenim lukom. Očišćenu veliku glavicu zavila sam u gazu i 24 sata držala u frižideru. Zatim sam je sitno narendala na plastičnom rendetu (ne na metalnom!) i pre spavanja kašu stavljala između prstiju. Ostavljala sam tako preko noći. Trebalo mi je deset ”tretmana” da bih se oslobodila gljivica. Kako obuća ne bi bila uzrok ponovne zaraze, pre početka lečenja iznutra sam je dobro oprala domaćim sapunom i osušila na suncu.
Larisa Serdjukova, grad Novošahtinsk

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com