Kućni lekovi za upalu krajnika: Prirodni sastojci koji će ublažiti tegobe

by | 23.05.2024
Kućni lekovi za upalu krajnika: Prirodni sastojci koji će ublažiti tegobe

Mnogi kućni lekovi za upalu krajnika poput konzumiranja meda sa toplom vodom, limuna sa toplom vodom i biljnih čajeva, pružaju olakšanje od simptoma i takođe pomažu u borbi protiv infekcije.

Zapaljenje krajnika (tonzilitis) može se javiti u bilo kom uzrastu tokom života, ali je manje uobičajeno kod odraslih.  Deca imaju veću verovatnoću da dobiju upalu krajnika i trebalo bi da dobiju blagovremenu pomoć za ublažavanje simptoma. Ali ako je vaš tonzilitis bolan i interveniše u vašim svakodnevnim aktivnostima, potražite medicinsku pomoć.

Kućni lekovi za upalu krajnika

Krajnici su deo imunog sistema i odgovorni su za stvaranje antitela i belih krvnih zrnaca za napad na klice u ustima – po dva na svakoj strani grla. Tonzilitis je stanje koje karakteriše upala (otok) krajnika zbog infekcije bilo bakterijama ili virusima. Može se javiti kod pojedinaca svih starosnih grupa.

Najčešći je kod dece starije od dve godine. Odrasli takođe mogu dobiti tonzilitis, ali to nije često. Tonzilitis nije zarazan, ali virusi ili bakterije koje ga uzrokuju mogu biti. Često pranje ruku može pomoći u sprečavanju širenja infekcije.

Šta uzrokuje upalu krajnika?

Tonzilitis je obično uzrokovan virusnom infekcijom, ali može biti uzrokovan i bakterijama.
Tonzilitis obično nestaje nakon nekoliko dana, a simptomi se obično pogoršavaju tokom dva do tri dana. Tonzilitis je češći kod dece, tinejdžera i osoba sa oslabljenim imunološkim sistemom.

Bakterijski tonzilitis: Bakterijski tonzilitis, koji se uobičajeno naziva grlo, nastaje zbog bakterije Streptococcus.
Virusni tonzilitis: Oko 70% slučajeva upale krajnika je virusni tonzilitis, uzrokovan virusom prehlade ili gripa (gripa).3 Drugi virusi koji mogu izazvati tonzilitis su:

 • Adenovirusi
 • Herpes simpleks virus
 • Citomegalovirus
 • Virus morbila
 • Epstein Barr virus

Obično se prikazuje kao bol u grlu, otežano gutanje i bolni limfni čvorovi, tonzilitis se može sam povući u roku od nedelju dana nakon što se simptomi pojave uz puno tečnosti i odmora. Ako ne, možda će biti potrebna neka intervencija.

Simptomi upale krajnika

Ljudi mogu imati malo drugačije simptome tonzilitisa, ali najčešći simptomi tonzilitisa uključuju:

 • Otečeni ili crveni krajnici koji takođe mogu izgledati sivi, žuti ili beli
 • Plikovi ili rane u grlu
 • Iznenadni početak bolova u grlu
 • Bol i teškoće pri gutanju
 • Zadah iz usta
 • Hrkanje
 • Gubitak apetita
 • Umor
 • Jeza
 • Otečeni i osetljivi limfni čvorovi
 • Groznica

Predloženi kućni lekovi za upalu krajnika

Evo nekoliko kućnih lekova za ublažavanje simptoma:

1. Pijenje toplih i hladnih tečnosti

Pijuckanje toplih napitaka poput čaja i pileće supe može umiriti zadnji deo grla. Takođe možete probati hladne tečnosti poput ledene vode ili sladoleda. Izbor je subjektivan u odnosu na ono što najbolje odgovara vašem grlu. Možete probati i tople i hladne tečnosti i videti šta vam najviše odgovara.

2. Grgljanje

Možete pomešati so ili sodu bikarbonu u čaši tople vode. Ispirati grlo ovom tečnošću po potrebi. Izbegavajte da ga progutate. So je korisna u smanjenju otoka i iritacije u grlu. Soda bikarbona smiruje grlo.

3. Antialergijski lekovi i lekovi protiv bolova bez recepta

Antihistaminici (antialergijski) lekovi mogu pomoći u smanjenju ili ublažavanju bolova u grlu i sprečavanju pogoršanja upale grla. Pored toga, lekovi protiv bolova kao što su ibuprofen i acetaminofen mogu pomoći u upravljanju bolom.

4. Para i vlažnost

Udisanje pare može pomoći da se pročisti grlo. Para takođe može da vlaži i umiri upalu grla. Možete početi tako što ćete se tuširati toplom vodom, a kada zapari, možete udahnuti paru.

5. Odmor

Dovoljno se odmorite tako što ćete podići krevet ili sedeti ravno u stolici da biste ublažili bol i nelagodnost. Izbegavajte da ležite ravno jer to može izazvati otok zbog povećanog pritiska na potiljku.

6. Med sa toplom vodom

Med ima prirodna antibakterijska svojstva, zbog čega deluje kao sredstvo za zarastanje rana. Pored toga, nudi ublažavanje bolova i smanjuje otok. Med takođe može pomoći u borbi protiv virusnih infekcija.

7. Limun sa toplom vodom

Možete pomešati limunov sok sa čašom tople vode i piti ovu tečnost za ublažavanje bolova. Limunov sok može pomoći u razbijanju sluzi i olakšati bol. Pored toga, sok od limuna sadrži vitamin C, koji može da ojača imuni sistem i pomogne telu u borbi protiv infekcije.

8. Biljni čajevi

Postoje različite vrste čajeva koji mogu pružiti olakšanje od upale grla. Čaj od karanfilića i zeleni čaj imaju antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja pomažu u borbi protiv infekcija i obezbeđuju regeneraciju. Čajevi od lista maline, nana i kamilica su odlične opcije za smanjenje upale (oticanja) i bola.  Ovi lekovi imaju vrlo malo neželjenih efekata i stoga predlažemo da ih uključimo u niz tretmana koji se mogu predložiti za lečenje tonzilitisa.

Šta treba da izbegavate u slučaju tonzilitisa?

Kućni lekovi koje treba izbegavati:

Jabukovo sirće: Ima neka antibakterijska svojstva, ali nije korisno za upale grla i infekcije grla.

Eterična ulja: Molimo vas da izbegavate korišćenje eteričnih ulja za ublažavanje simptoma jer nedostaju podaci koji bi dokazali njihovu efikasnost i bezbednost.

Izbegavajte stvari koje vam mogu iritirati grlo: Pušenje, suv vazduh, kisela ili začinjena hrana,
ležanje odmah nakon jela može dovesti do refluksa kiseline iz želuca.

Trebalo bi da se obratite lekaru ako imate:

 • Bele mrlje ispunjene gnojem na krajnicima
 • Bolna upala grla koja otežava jelo ili piće
 • Simptomi koji ne nestaju u roku od 4 dana 8

U tom slučaju ne bi trebalo da se oslanjate na kućne lekove za lečenje ovog stanja, trebalo bi da se obratite kvalifikovanom lekaru za bilo kakav savet za ovo stanje.

Ls9907 / gettyimages.com

Nastavite da čitate

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com