Šta je miopija, dalekovidost, astigmatizam i kako se leče ova oštećenja vida?

by | 30.04.2024
Šta je miopija, dalekovidost, astigmatizam i kako se leče ova oštećenja vida?

Ova oštećenja vida povezana su sa nepravilnim prelamanjem svetlosti u oku. Upoznajte se sa pojedinim simptomima kao i načinima lečenja.

Zadnji zid oka je mrežnjača (retina) koja sadrži veliki broj nervnih završetaka osetljivih na svetlost: štapiće i čunjeve tzv. Retina može normalno da percipira svetlosne zrake samo ako su precizno fokusirani na nju.

Oštećenja vida i nepravilno prelamanje svetlosti

U tu svrhu, organ vida je opremljen posebnim sočivom. Sočivo je okruženo posebnim mišićem, u zavisnosti od čije napetosti može da promeni svoju krivinu. Ovo obezbeđuje precizno fokusiranje slike na mrežnjaču.

Pored toga, svetlosni zraci se prelamaju ne samo u sočivu, već i u drugim strukturama oka: u rožnjači i u supstanci koja ispunjava očnu jabučicu – staklasto telo.

Postoje poremećaji u kojima se fokusiranje zraka ne odvija pravilno. U nastavku ćemo razmotriti njihove glavne vrste i razloge.

Oštećenja vida: Dalekovidost

Dalekovidost (hipermetropija) je patološko stanje u kome se svetlosni snopovi fokusiraju iza mrežnjače. Ovo može nastati kao rezultat urođenog smanjenja očne jabučice u anteroposteriornom pravcu, ili ako je sočivo previše opušteno, mišići koji ga okružuju ne rade dobro.

Sa godinama, svi ljudi počinju da pate od dalekovidosti- to je jedan od glavnih uzroka gubitka vida zbog starosti. Stoga, ako osoba ima dalekovidost od detinjstva, nakon 40-50 godina ona se intenzivira.

Oštećenje vida zavisi od stepena dalekovidosti:

Blagi stepen: Vid skoro da nije oštećen. Patološke promene može otkriti samo oftalmolog tokom pregleda.
Srednji stepen: Udaljeni objekti su jasno vidljivi, ali su bliski objekti slabo vidljivi.
Težak: Objekti na blizu i daleko su podjednako teški za uočavanje.

Kratkovidost

Kratkovidost ili miopija je poremećaj vida u kojem se snopovi svetlosti fokusiraju ne na mrežnjaču, već ispred nje. Objektiv radi više nego što je potrebno. Glavni uzroci miopije: urođena abnormalnost u veličini očne jabučice (postaje više izdužena u anteroposteriornom pravcu), grč mišića koji reguliše zakrivljenost sočiva (javlja se u mladosti), pomeranje sočiva kao rezultat povrede, senilne promene.

Posle 40-50 godina, vid se obično poboljšava, jer se razvija dalekovidost povezana sa uzrastom, koja nadoknađuje miopiju.

Osobe sa miopijom dobro vidi objekte koji su u blizini, ali oni koji su udaljeni imaju nejasne, zamućene konture. Problem postaje posebno akutan u školi kada dete ne vidi iz zadnje klupe šta je napisano na tabli.

Astigmatizam

Astigmatizam je oštećenje vida koje je uzrokovano promenama u obliku rožnjače i sočiva. Normalno, i sočivo i rožnjača imaju idealnu sfernu površinu koja podjednako prelama svetlost u svim pravcima.

Ako postane neujednačeno, onda se svetlost nejednako prelama. Neki zraci padaju na mrežnjaču, drugi ispred nje, a treći iza nje. Slika ispada neujednačena, kao da se reflektuje na konkavnoj ili konveksnoj površini kašike.

Glavni uzroci astigmatizma:

  • Urođene abnormalnosti oblika rožnjače i sočiva.
  • Povrede, opekotine, operacije na rožnjači.

Ako se ne leči, astigmatizam će vremenom dovesti do ozbiljnog oštećenja vida. To je glavni uzrok strabizma kod dece.

Lečenje poremećaja refrakcije svetlosti u očnoj jabučici

Postoje tri glavne metode lečenja miopije, dalekovidosti i astigmatizma:

Nošenje naočara: U svakom slučaju, sočiva se biraju pojedinačno.
Nošenje kontaktnih sočiva: Smatraju se modernijim i udobnijim od naočara, ali ih je potrebno pravilno negovati, a kod osoba sa preosetljivošću i alergijskim reakcijama dovode do iritacije očiju.
Operacija korišćenjem ekscimer lasera:  Tokom operacije, rožnjači se daje određeni oblik, zbog čega prelamanje svetlosti u oku postaje ispravno.

Liudmila Chernetska / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com