Rinitis: Prirodne metode koje će vam pomoći da ublažite curenje iz nosa i kijanje

by | 07.02.2024
Rinitis: Prirodne metode koje će vam pomoći da ublažite curenje iz nosa i kijanje

Ako otežano dišete je vam curi nos, svrbi i kijate, velike su šanse da je rinitis u pitanju. Kako biste ublažili ovo stanje i što pre se oporavili isprobajte ove proverene domaće recepte.

 

Rinitis je zapaljenje nosne sluzokože, koje se ispoljava curenjem nosa, kijanjem ili svrabom i može biti praćeno otokom. Najčešće se, curenje iz nosa se javlja tokom prehlade. Rinitis takođe može biti jedan od simptoma alergijskih reakcija.

Može se javiti pri iritaciji usled spoljašnjih faktora (naglih promena temperature i vlažnosti), ili biti nuspojava uzimanja određenih lekova.

Kako ublažiti rinitis?

Kućni lekovi mogu pružiti koristan alternativni način lečenja alergijskog rinitisa. Ako se pravilno koriste, ovi prirodni načini ne samo da mogu umanjiti simptome  već ih i sprečiti. Štaviše, oni takođe mogu da ojačaju tkiva i organe vašeg tela, a samim tim i poboljšaju vaše opšte zdravlje. Ovo su neke od isprobanih metoda:

Med smiruje rinitis

Med je izuzetno koristan za lečenje zdravstvenih stanja. Prema studiji, meda pomaže u uklanjanju simptoma rinitisa. Trebalo bi da konzumirate jednu supenu kašiku meda direktno ili je pomešajte u šoljici tople vode da biste napravili ukusan i efikasan tonik.

Dodavanje malo meda vašoj šoljici biljnog čaja takođe može biti efikasno u smirivanju simptoma.

Esencijalno ulje peperminta

Pepermint je poznati sastojak koji se koristi u pastama za zube, balzamima, pićima i žvakaćim gumama. Ima osvežavajući ukus i miris, koji se sviđa većini ljudi. Pa, esencijalno ulje mente pruža nekoliko prednosti za zdravlje. Takođe, pomaže i u slučaju rinitisa.

Esencijalno ulje mente sadrži antimikrobna, antiseptička i antiinflamatorna jedinjenja koja su korisna kod ovakvih stanja. Može smanjiti upalu i otvoriti zagušenost radi lakšeg disanja.

Za olakšanje možete staviti esencijalno ulje mente u difuzer ili ovlaživač. Možete čak dodati nekoliko kapi ovog esencijalnog ulja u procesu parenja za efikasan tretman.

Đumbir

Poznato je da je ekstrakt đumbira odličan antialergen i antiinflamatorni sastojak koji može biti od velike pomoći u lečenju teških i manjih simptoma rinitisa. Može ublažiti zagušenje i obezbediti opuštanje grla. Đumbir se lako može dodati vašoj ishrani u čajeve i drugu hranu. Čak je korisno rano ujutro popiti šolju tople vode sa đumbirom.

Ispiranje nosa

Ispiranje nosa je efikasan prirodni lek koji u osnovi koristi slanu vodu za čišćenje nosnih prolaza. Ispiranje nosa fiziološkim rastvorom je jedan od najboljih načina da se rešite začepljenja nosa i isperete nosnu šupljinu kako biste omekšali sluz za izbacivanje.

Vitamin D

Vitamin D igra glavnu ulogu u održavanju ćelija imunog sistema i oslobađanju hemikalija koje mogu razviti simptome alergije. Zbog toga bi trebalo da imate dobru količinu hrane bogate vitaminom D za lečenje i prevenciju alergijskog rinitisa.

Ove namirnice uključuju mleko, jaja, meso, a možete ih dobiti i uzimanjem dovoljno sunčeve svetlosti. Uzimanje hrane sa vitaminom D ne samo da će pomoći kod ovakvih alergijskih reakcija, već će i poboljšati opšte zdravlje.

Ulje crnog kima

Prema studiji, mnogi ljudi stavljaju kapi ulja crnog kima u nos za olakšanje simptoma rinitisa. Ovaj prirodni lek može brže nego drugi da leči simptome kao što su kijanje, svrab u nosu, začepljen nos i začepljenost.

Sadrži prirodni antihistaminik koji ga čini korisnim za alergije u vazduhu, posebno kod alergijskog rinitisa. Njegova antiinflamatorna, antioksidativna, antihistaminska, imunomodulatorna, antimikrobna i analgetska svojstva čine ga efikasnim tretmanom i za sinuse.

Udisanje pare

Udisanje parom je veoma korisno za ublažavanje simptoma rinitisa, kao što su nazalna kongestija, bol u grlu, curenje iz nosa, svrab u nosu, iritacija očiju, suzenje očiju i kijanje.

Para je jedan od najboljih načina da očistite nos. Možete čak dodati dve do tri kapi esencijalno ulja eukaliptusa ili peperminta u posudu s vrućom vodom. Pokrijte lice peškirom i direktno se suočite sa posudom – pazite samo da nije previše jaka para da se ne opčete.

Ukoliko simptomi ne prestanu za nekoliko dana, obavezno se javite lekaru kako ne bi došlo do koplikacija.

g-stockstudio / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com