Karpalni tunel: 9 efikasnih načina koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma

by | 03.06.2024
Karpalni tunel: 9 efikasnih načina koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma

Otkrijte kućne lekove namenjenih za karpalni tunel. Ovaj simptom je veoma čest i pogađa oko 50 od svakih 1.000 ljudi. Pokazaćemo vam koje vežbe, kao i suplementi mogu da pomognu.

U ovom članku ćemo istražiti kako određene vežbe,  sredstva za ublažavanje bolova, udvajanje i drugo mogu poboljšati simptome sindroma karpalnog tunela. Takođe ćemo razgovarati o tome kako da znate kada treba da posetite lekara.

Efikasne strategije za karpalni tunel

Sindrom karpalnog tunela (SKT) je stanje koje nastaje usled pritiska na nerv medianus u karpalnom tunelu, koji se nalazi na unutrašnjoj strani zgloba ruke. Ovaj nerv je odgovoran za osećaj u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu domalog prsta, kao i za kontrolu nekih mišića ruke.

Simptomi sindroma karpalnog tunela su utrnulost i trnavci koji se javljaju u palcu, kažiprstu, srednjem prstu i delu domalog prsta. Bol može biti prisutan u zglobu, dlanu ili čak i duž ruke do ramena. Takođe, javlja se slabost u ruci i problemi sa hvatanjem predmeta mogu biti znak SKT-a.

Vežbe za karpalni tunel

Pojedine vežbe za karpalni tunel i istezanje mogu pomoći u poboljšanju simptoma i poboljšanju kretanja. U većini slučajeva, samostalno izvođenje vežbi kod kuće može pomoći, iako u težim slučajevima lekar može predložiti rad sa fizioterapeutom.

Neke vežbe koje možete isprobati za sindrom karpalnog tunela uključuju:

  • Rotiranje zgloba gore-dole i sa jedne na drugu stranu. Ovo treba raditi polako, kontrolisanim pokretom, i ponoviti nekoliko puta.
  • Razdvojite prste i lagano povucite palac unazad.
  • Sklapanje ruku, kao u pozi molitve ili zahvalnosti, uz podizanje i spuštanje. Ponovite ovo nekoliko puta.
  • Ispružite zglob nadole, kao da uvijate zglob sa težinom za ruku. Polako ga vratite u unutrašnji položaj i ponovite nekoliko puta kontrolisanim tempom.
  • Kada istežete ili radite vežbe za zglob za karpalni tunel, pazite da izbegnete bol. Istezanje treba da se oseti, ali ne bi trebalo da izaziva bol ili da bude neprijatno. Ako niste u mogućnosti da istegnete ili vežbate zglob ili ruke bez bolova, obratite se lekaru.

Slično vežbama za zglobove, istezanje tetiva zglobova i donje ruke može poboljšati ublažavanje simptoma karpalnog tunela. Da biste to uradili, formirajte pesnicu. Polako ispružite prste dok ne budu ravni, čak i sa dlanom. Ponovite 5-10 puta kontrolisanim tempom.

To možete učiniti i tako što ćete okačiti podlakticu, dlanom nadole, sa stola ili ravne površine, tako da ruka visi. Savijte zglob, formirajte pesnicu i lagano pomerite ruku nagore. Spustite ruku dok opuštate pesnicu. Ponovite 8-10 puta.

Ortoza

Karpalni tunel ima tendenciju da se pogorša tokom dana, što se više koriste ruke i zglobovi, tako da nošenje ortoze popodne ili uveče može pomoći. Takođe možete pokušati da koristite ortozu dok spavate. Ako tokom dana često koristite ruke ili ručne zglobove za radne zadatke, nošenjem na poslu takođe može pomoći.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID)

Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta (OTC), poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAID) mogu biti efikasna za ublažavanje bolova vezanih za karpalni tunel. Pre nego što počnete da uzimate NSAIL, pitajte svog lekara da li imate bilo kakva stanja na koja bi njihovo uzimanje moglo negativno uticati. Takođe je važno proveriti da li postoje druge interakcije sa lekovima.

Lokalna krema protiv bolova

Ako OTC oralni lekovi protiv bolova nisu efikasni ili vam je potrebno hitnije olakšanje, lokalna krema protiv bolova sa mentolom kao aktivnim sastojkom može pomoći da se smanji bol u nervima i olakša korišćenje šake ili zgloba.

Akupunktura ili akupresura

I akupunktura i akupresura se oslanjaju na određene tačke tela za ublažavanje bolova. Akupunktura ih stimuliše sitnim iglama, dok akupresura koristi masažu. Obe vrste terapije mogu podržati ublažavanje bolova u karpalnom tunelu.

Joga

Dok joga može podržati olakšanje karpalnog tunela na isti način na koji to mogu opšte vežbe istezanja ili vežbe za zglob, malo je dokaza da joga posebno može da leči ili spreči sindrom karpalnog tunela.

Terapija toplom vodom

Karpalni tunel često dolazi sa bolom i ukočenošću. Potapanje zahvaćenog zgloba u toplu vodu i istezanje mogu podržati pokretljivost i savijanje. Ova vežba se može ponoviti 3-4 puta dnevno. Uverite se da je voda topla, između 33-37ºC, ali ne previše vruća.

Prehlada takođe može pogoršati simptome karpalnog tunela. Održavanje ruku toplim rukavicama, grijačima za ruke ili rad u toplijem prostoru takođe može poboljšati simptome.

Riblje ulje

Omega-3 masne kiseline imaju antiinflamatorne prednosti. Neke studije su razmatrale da li suplementi ribljeg ulja mogu smanjiti upalu i poboljšati karpalni tunel. Starija istraživanja su istakla obećavajuće prednosti za riblje ulje i neuropatski bol, koji bi mogao uključivati sindrom karpalnog tunela.

Vitamin D3

Sindrom karpalnog tunela je povezan sa nedostatkom vitamina D. Istraživanja potvrđuju da suplementacija sa vitaminom D3 može smanjiti bol, poboljšati pokretljivost i povećati funkciju senzornih nerava kod sindroma karpalnog tunela.

Kada posetiti lekara?

Sindrom karpalnog tunela može biti neprijatan. Ako kućni lekovi ne poboljšaju simptome ili se oni nastavljaju pogoršavati, posetite lekara. Možda ćete morati da obavite fizički pregled da biste utvrdili da vaši simptomi dolaze iz karpalnog tunela, a ne iz nekog drugog perifernog nervnog stanja.

Nakon odgovarajuće istorije i fizičkog pregleda, lekar vas može uputiti kod specijaliste, ako je potrebno, ili naručiti dodatne slike ili testove kako bi utvrdio uzrok vaših simptoma.

microgen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com