Smanjite želudac bez operacije – i to je moguće!

by | 06.06.2024
Smanjite želudac bez operacije - i to je moguće!

Smanjite želudac bez operacije! Da, dobro ste pročitali jer postoji i takva opcija. Ruska travarka Tatjana Šćerbakova objašnjava na koje sve načine možete to da uradite.

Odnos prema hrani kod mnogih je veoma komplikovan. Kako odoleti bogatom prazničnom posluženju vešte domaćice?! Često uspevate da se zaustavite tek onda kad želudac već stenje od prejedanja. Ukoliko ne možete da se kontrolišete dok jedete i preterujete sa količinom, onda ste na pravom mestu. Pomoćićemo vam da se oslobodite ove navike i da smršate.

Smanjite želudac bez operacije

Što više hrane dospeva u želudac, to je njegov obim veći. A razvučeni želudac stalno će „tražiti“ još…

Želudac je mišićni organ u obliku vreće koji se nalazi u gornjem delu trbušne šupljine, između jednjaka i tankog creva. Njegove glavne funkcije uključuju: skladištenje hrane, mešanje i drobljenje hrane, probava proteina te kontrola pražnjenja.

Normalan želudac odrasle osobe ima zapreminu koja može značajno varirati, ali u proseku, prazan želudac ima zapreminu oko 50 ml  do 100 ml. Međutim, želudac je veoma rastegljiv organ i može se proširiti da primi veću količinu hrane i tečnosti. Kada je potpuno pun, želudac može sadržati između 1 i 1,5 litara hrane i tečnosti, a kod nekih ljudi može se proširiti i do 2-3 litra.

Danas je postalo popularno rešenje operacija želuca. Operacija smanjenja želuca je hirurški postupak namenjen smanjenju veličine želuca kako bi se pomoglo osobama sa teškom gojaznošću da izgube težinu. Postoji nekoliko različitih vrsta operacija smanjenja želuca, a sve one deluju tako što ograničavaju količinu hrane koju želudac može primiti ili smanjuju apsorpciju hranljivih materija iz hrane.

Međutim, kao i svaka operacija, operacija smanjenja želuca nosi određene rizike i moguće komplikacije, uključujući:

  • Infekcije
  • Krvarenje
  • Tromboze
  • Nutritivne deficite zbog smanjene apsorpcije hranljivih materija
  • Problemi sa digestivnim sistemom, kao što su povraćanje, dijareja ili refluks kiseline.

Kako da smanjite želudac bez operacije?

Kao pravo, obratite pažnju na porciju. Smara se da normalna porcija ne bi trebalo da prelazi obim pesnice odrasle osobe. Međutim, pored kontrole obroka, možete koristiti i jednostavne vežbe. One će vam pomoći ne samo da smanjite obim želuca nego će i znatno ublažiti osećaj gladi. Tako ćete se bolje osećati, a struk će vam biti tanji! Vežbe radite isključivo praznog stomaka! Svaku vežbu ponavljajte po deset puta.

Prva vežba: Stanite pravo. Duboko udahnite. Prilikom izdaha uvucite stomak onoliko jako koliko je to moguće (mora da „ode“ iza rebara). Zadržite dah deset sekundi. Ovu i svaku sledeću vežbu ponavljajte deset puta.

Druga vežba: Lezite na leđa. Savijte kolena, stopala su paralelna, a krsta priljubljena uz pod. Trbušni mišići su zategnuti, ruke su zabačene iza glave. Prilikom udaha maksimalno uvucite stomak pod rebra. Polako izdišući, vucite ramena prema karlici, blago ih odvajajući od poda i ne opuštajući stomak. Svaki sledeći put stomak treba da bude jače uvučen.

Treća vežba: Sedite uspravno na stolicu, čvrsto se priljubivši uz naslon. Tri puta kratko udahnite na nos, a pri svakom udahu jače uvlačite stomak. Izdahnite kroz napućene usne, istovremeno opuštajući stomačne mišiće.

Četvrta vežba: Odnosi se na disanje. Kleknite. Izbacivši jezik, brzo dišite na usta aktivno pokrećući stomak jedan minut. Ponovite vežbu posle kratke pauze.

Savet plus: Vežbe protiv zatvora

Sedite u udobnu pozu. Desnu nozdrvu prekrijte palcem desne ruke i veoma polako udišite na levu. Zatim prekrijte i levu nozdrvu savijenim jagodicama domalog i malog prsta desne ruke. Zadržavajte vazduh koliko god možete.

Potom puštajte palac i skladno i polako izdišite. Dalje udišite na desnu nozdrvu, prekrivajući je palcem i ponovo zadržavajući dah. Sklonite domali i mali prst s leve nozdrve i polako izdišite na nju. Radite po deset takvih ciklusa ujutru i uveče i bićete veoma zadovoljni rezultatom ove vežbe disanja.

Tatjana Šćerbakova, travarka

Ljupco / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com