Polip na mokraćnoj bešici može proći bez operacije

by | 18.09.2017

Imam polip bešike i atoniju. To mi stvara velike probleme prilikom mokrenja – mišići bešike su mi popustili i kao posledica toga javila se inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće). Lekari ne mogu da mi pomognu bez hirurškog zahvata, pa se uzdam u vašu pomoć.“ (V. Petrović, Valjevo)

Savetuje lekar i travar, profesor Vladimir Nikolajevič Višnjov

DA BISTE SE IZBORILI S POLIPOM

U slučaju polipa mokraćne bešike prvenstveno treba da koristite rosopas (zove se i trava rusa, lat. Chelidonium).
Od rosopasa se može napraviti odvar: kašičicu isitnjene trave prelijte sa 200 ml vode. Poklopljeno kuvajte na slaboj vatri 15 minuta pa ostavite da odstoji pola sata. Pijte po četvrtinu čaše četiri puta dnevno posle jela.
Možete napraviti kapi na bazi alkohola: 100 g isitnjene trave prelijte litrom 70-postotnog alkohola. Ostavite da 20 dana odstoji na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj staklenoj tegli. Pijte u zavisnosti od telesne mase: po tri do sedam kapi s trećinom čaše vode tri-četiri puta dnevno.
Kura biljnim preparatima od rosopasa u slučaju polipa mokraćne bešike traje tri-četiri meseca, pa i više. Pošto rosopas spada u otrovne biljke, potreban je pregled kod lekara-travara i kontrole kod urologa.

Dobro bi bilo da se – ali to mora da radi samo urolog – odvar ili svež sok od rosopasa kroz uretru uvode u mokraćnu bešiku.
U letnje vreme, tačnije od ranog proleća do kasne jeseni, tj. dok rosopas cveta, trebalo bi kuvati njegove mlade listiće – po dva do četiri komada na čajnik, može i zajedno sa zelenim čajem, pa piti tokom dana.
Kad biljka cveta, trebalo bi napraviti sok od rosopasa. Obično se skuplja trava rosopasa, odbace oštećene biljke, ispere protočnom vodom i samelje na mašini za meso. Od dobijene zelene mase cedi se sok kroz četiri do osam slojeva gaze. Dnevno treba piti dve-tri kašičice soka s pola čaše vode.
Sok se može koristiti za instilaciju mokraćne bešike (ubacivanje tečnosti). O obimu, kao i o koncentraciji uvedenog soka (da li ga treba razblaživati drugim sokom), koliko puta dnevno i trajanju lečenja uopšte treba se posavetovati s urologom.
Svež sok od rosopasa čuva se u frižideru. Za dugo čuvanje soka potrebno je konzervisati ga uz dodavanje 10 ml 70-postotnog alkohola na svakih 90 ml soka.

U lečenju polipa mokraćne bešike takođe je uspešna trava kukuta (lat. Conium maculatum, rus. boligolov). Najlakše je da od kukute napravite alkoholne kapi – 100 g isitnjene sirovine prelijte litrom 70-postotnog alkohola pa ostavite da 20 dana odstoji na tamnom mestu i na sobnoj temperaturi, u zatvorenoj staklenoj tegli. Dobijene kapi pijte u zavisnosti od telesne mase – po pet do deset kapi s trećinom čaše vode četiri puta dnevno.

LEČENjE ATONIJE ZAVISI OD UZROKA

Da biste lečili atoniju mokraćne bešike (gubitak funkcije), potrebno je da znate njen uzrok – adenom prostate ili ranije preležani akutni cistitis ili pijelonefritis, koji su, kad su prešli u hroničan oblik, doveli do atonije. Ako pretpostavimo da je uzrok hronična upala, trebalo bi koristiti lekovite biljke i biljne čajeve koji imaju kako protivupalno i diuretičko tako i antiseptičko dejstvo: travu suručicu, čubar, troskot, koru i lišće vrbe, lišće i mlade izdanke brusnice i šipurka, mladu koru topole i jasike, šumski lišaj (lat. Usnea, rus. usneя), lišaj (lat. Cladonia, rus. kladoniя), islandski lišaj (lat. Cetraria islandica, rus. cetrariя) i dr.
Od trave se pravi odvar: kašiku isitnjene sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na slaboj vatri 15 minuta, poklopljeno. Ostavite da odstoji 40 minuta.
Od kore i izdanaka pravi se sledeći odvar: kašiku sirovine prelijte s pola litra vode. Kuvajte na slaboj vatri 30 minuta, poklopljeno. Ostavite da odstoji sat vremena.
Pijte po pola čaše odvara tri-četiri puta dnevno, nezavisno od jela. Kura traje dva-tri meseca, pa i duže.
Može se napraviti mešavina od, na primer, sledećeg sastava: suručica, lišaj (po tri dela); čubar, ivan-čaj (kiprovina) (po jedan deo); nana (trećina jednog dela); lišće i mladi izdanci šipurka (dva dela). Kašiku i po mešavine prelijte s pola litra vode pa kuvajte 15 minuta na slaboj vatri, poklopljeno. Ostavite da odstoji pola sata. Pijte po pola čaše četiri-pet puta dnevno, bez obzira na obroke. Kura traje dva-tri meseca, čak i duže.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com