Zapušen nos: Isprobajte prirodne recepte kako biste lakše disali

by | 07.05.2024
Zapušen nos: Isprobajte prirodne recepte kako biste lakše disali

Kada je zapuše nos narušava se prirodno disanje, menja se sastav krvi i njena cirkulacija, što za sobom povlači funkcionalne poremećaje cirkulacije, varenja, i nervnog sistema.

Nazalna sluz, koja ima antiseptička svojstva, ubija ogroman broj bakterija. Ali nos ne može da se nosi sa velikom količinom prašine koju udišemo i apsorbujemo kroz hranu i piće.

Zapušen nos: Šta može da pomogne?

Maramica nije u stanju da ukloni svu prašinu i sluz iz nosnog prolaza, posebno ako osoba stalno spava na jednoj strani. Kada je zapušen nos, unos vazduha kroz nosne prolaze postaje drugačiji: narušava se prirodno disanje, menja se sastav krvi i njena cirkulacija, što za sobom povlači funkcionalne poremećaje cirkulacije, varenja, nervnog sistema, izlučnog sistema itd.

U slučaju prehlade, rinitisa, sinusitisa ili drugih bolesti nosa, ispiranje nosa se vrši dva do tri puta dnevno. Dobro je ispirati nos infuzijama biljaka sa antiseptičkim i aromatičnim svojstvima (pepermint, kantarion, origano, kamilica itd.).

Ispiranje nosa stimuliše nervne i senzorne završetke sluzokože u nosnim prolazima. Tokom leta, ispiranje pomaže u održavanju vlage u nosu. Ova procedura poboljšava filtraciju vazduha, disanje postaje lako i ritmično, što poboljšava zdravlje.

Zapušen nos: Kućni recepti

Ispirajte nos slanim rastvorom: Rastvorite u šiljici tople vode kašičicu morske soli. Uzmite špric (možete ga kupiti u apoteci) i sipajte rastvor u nozdrve. Ponavljajte to više puta tokom dana. Ako nemate špric, sipajte malo slanog rastvora na dlan (prethodno dobro operite ruke) i ušmrknite najpre u jednu pa u drugu nozdrvu.

Inhalacija bosiljkom: Sipajte u šerpu litar i po vode. Dodajte tri kašike morske soli o 5 kašika suvog bosiljka. Zagrevajte do ključanja i kuvajte jedan minuta. Zatim sklonite šerpu sa šporeta, nagnite se nad nju (prethodno prebacite veliki peškir preko glave) i udišite parežu 15-20 minuta.

Nakon toga se primirite i utoplite. Ni slučajno nemojte izlaziti napolje ili se izlagati promaji odmah nakon inhalacije! Inhalirajte se dva puta dnevno – ujutru i uveče.

Prirodna ulja: Takođe možete probati prirodna ulja kao što su kokosovo, susamovo i bademovo ulje. Koristite pamučni štapić da nanesete malu količinu ulja na unutrašnjost nosa. Opet, uvek je najbolje da razgovarate sa svojim lekarom pre nego što probate ovu vrstu leka.

Pijte jabukovo sirće: Jabukovo sirće je jedan od najjednostavnijih lekova za kojim možete da posegnete kada se osećate zagušljivo. Ubija bakterije i pomaže u odvodnju sluzi. Razblažite kašiku sirćeta u šolji vode ili soka i pijte jednom ili dva puta dnevno.

Ako iz jelovnika isključite namirnice koje stvaraju sluz: mlečne proizvode, brašno i puter, biće još bolje.

Yana Tatevosian / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com