Konjunktivitis kod dece: Zašto cure suze?

by | 27.09.2017

Mnogi roditelji ne smatraju konjunktivitis problemom, iako je veoma opasan! Reč je o upali sluzokože oka, koja, kao i svaka infekcija, može izazvati teške komplikacije – zamućenje rožnjače i slabljenja vida

1. Šta je najčešći uzrok konjunktivitisa?

Bakterije, virusi i alergeni – oni izazivaju upalu sluzokože očiju. Simptomi svakog konjunktivitisa najčešće se javljaju na oba oka i skoro da su isti: svrab, crvenilo beonjača i kapaka, slepljenost kapaka i suze. Ipak, ima i razlika. Bakterijski konjunktivitisi praćeni su gnojem, dok u slučaju onog virusnog njega nema, ali su zato tu otoci i suze. Najčešći simptomi alergijskog konjunktivitisa jesu svrab i peckanje, kao i grebanje u očima.

2. Može li se lako zaraziti?
Nažalost, može! Bakterijski i virusni konjunktivitisi prenose se kapljično – direktnim kontaktom s obolelim i njegovim stvarima, a mogu napasti vašeg mališana u obdaništu, na rođendanu ili u igraonici.

3. Kako treba postupiti?
Prevencija je ista kao i u slučaju svake infekcije: detetu treba što češće prati ruke. Takođe, neophodno mu je jačati imunitet vitaminima. Čim se pojave prvi simptomi, obavezno se obratite pedijatru, a kasnije i oftalmologu. Kapi koje vam preporuči specijalista prvih se dana sipaju u oči na dva sata, u vreme kad dete ne spava. A ukoliko to treba da činite šet puta dnevno, vreme kad je dete budno podelite na šest zakapavanja. Obično se prepiše neka mast koja se nanosi pre spavanja na prethodno dezinfikovano oko, tako da predstavlja noćnu oblogu. Nemojte buditi dete da biste mu sipali kapi!

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com