Vitamin K2 sprečava osteoporozu i srčana oboljenja

Dokazano je da vitamin K2 sprečava osteoporozu i srčana oboljenja, smanjuje rizik od dijabetesa, usporava starenje i štiti od raka prostate

by | 18.05.2022
vitamin K2

Japanci su se više puta hvalili svojim zdravljem i dugovečnošću. Pokazalo se da u nekim regionima te zemlje ljudi uopšte ne boluju od osteoporoze i bolesti srca! Za sve to „kriv“ je tradicionalni doručak „nato“. Naime, to jelo je prepuno vitamina K2 (menahinon).

Piše: Georgij Romanov, endokrinolog, Gomelj

Redovno dodavanje ovog vitamina u ishranu smanjuje verovatnoću od preloma usled osteoporoze za 80%. Znatno se smanjuje i rizik od kalcifikacije arterija i bolesti srca i krvnih sudova. Vitamin K2 je nezamenjiv regulator „kretanja“ kalcijuma u organizmu. Nakon apsorpcije u crevima vitamin se usmerava na koštano i zubno tkivo i ne dopušta taloženje kalcijuma u krvnim sudovima.

Efekat vitamina K2 toliko je pozitivan da ga japanski lekari, zajedno s vitaminom D3, obavezno preporučuju svim pacijentima, ne samo protiv osteoporoze već i za prevenciju preloma. Korisna svojstva menahinona su razna: od smanjenja rizika od dijabetesa do usporavanja starenja i zaštite od raka prostate.

IZVORI VITAMINA K2

Dnevna doza ovog vitamina je minimum 65 mkg. Postoje dva izvora vitamina K2. On se sintetiše u zdravoj mikroflori creva, ali u maloj količini. Prilikom uzimanja antibiotika i problema s crevima prekida se njegova proizvodnja.

Drugi izvor su određene namirnice koje se pripremaju metodom fermentacije: kiseli kupus (4,8 mkg vitamina u 100 g), tvrdi sirevi (76,3 mkg/100 g), zatim žumance (20 mkg/100 g), pileće grudi (27,5 mkg/100 g).

Ukoliko je ishrana loše izbalansirana, potrebno je dodatno uzimati vitamin K2.

 

Pročitajte i… Istina o pilećim grudima

 

 

Foto: Creative-Family / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com