10 činjenica o tahikardiji koje će vas izenaditi i kako da pomognete sebi

by | 28.06.2024
10 činjenica o tahikardiji koje će vas izenaditi i kako da pomognete sebi

Može li se reći da je tahikardija bolja bradikardije i obrnuto? Naravno da ne, i jedno i drugo je aritmija, stanje tokom kojeg je kod osobe poremećen srčani ritam. Ovo su stvari koje treba da znate.

Tahikardija je medicinski termin koji označava ubrzan rad srca. Normalno srce u mirovanju kuca između 60 i 100 puta u minuti. Tahikardija se javlja kada srce kuca brže od 100 otkucaja u minuti. Ove srčane aritmije mogu se pojaviti u različitim oblicima i može biti uzrokovana različitim faktorima.

10 činjenica o tahikardiji koje će vas izenaditi

U slučaju tahikardije, rad srce se ubrzava, a u slučaju bradikardije usporava se. Oba stanja su veoma neprijatna… Uzroci tahikardije mogu da budu fizička aktivnost, anksioznost, stres, bol, groznica, dehidracija, zatim anemija, hipertireoidizam (povećana funkcija štitne žlezde), kardiovaskularne bolesti, elektrolitski disbalans, infekcije, srčane bolesti. Takođe, mogu da je uzrokuju i određene supstavne kao što su: Kofein, nikotin, alkohol, određeni lekovi (kao što su stimulansi ili bronhodilatatori).

10 činjenica o tahikardiji

Činjenica #1

Gornja norma pulsa zavisi od uzrasta (u proseku): 15 do 50 godina – 70 otkucaja u minuti, 50 do 60 godina – 74, a 60 do 80 godina – 79.
Fiziološka tahikardija (učestalo, više od 90 otkucaja u minuti) – prirodna je reakcija organizma na stres, strah, radost, fizički napor (od penjanja na stepenice do teškog rada), uzimanje energetskih napitaka, alkohola, kao kontraindikacija nekih lekova, na promenu vremenskih uslova (vrućina, visoka vlažnost). Ali postoji i patološka tahikardija, povezana sa poremećajem rada kardiovaskularnog, endokrinog i nervnog sistema.

Činjenica #2

Tahikardija se može pojaviti u slučaju:
• Srčane mane;
• dehidracije, često povraćanje ili proliv;
• značajnog krvarenja, obilnih menstruacija;
• hipertireoze;
• tumora nadbubrežne žlezde;
• intoksikacije i visoke temperature;
• klimaksa;
• nakon kovida.

Činjenica #3

Napad tahikardije počinje iznenada sa neprijatnim osećajem u predelu srca. Javlja se osećaj straha, uznemirenosti, zadihanost, vrtoglavica, slabost, pojačava se znojenje, lice crveni. Produžen napad je onaj od nekoliko sekundi do nekoliko dana.

Činjenica #4

Kako pomoći sebi? Lezite ili sedite. Ali ne menjajte naglo položaj – to može da snizi pritisak. Kako biste se umirili, duboko udahnite, zadržite dah na nekoliko sekundi, zatim lagano izdahnite. Ponovite to dva-tri puta.
Može i ovako (po izboru):
• Začepite prstima nos na 10-15 sekundi.
• Zatvorite oči i palčevima ruku lagano pritisnite očne jabučice, držite nekoliko minuta (kontraindikacije: glaukom i druge bolesti očiju), a nakon toga umijte se hladnom vodom i stavite hladne komprese na vrat pozadi.
• Ukoliko niste alergični, nanesite nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, matičnjaka, eukaliptusa ili nane (po izboru) na maramicu i udahnite.

Činjenica #5

Nakon obuzdavanja tahikardije neophodno je obratiti se lekaru za ispitivanje, kako bi se saznalo šta je njen uzrok. Ukoliko se napad desio prvi put i trajao je dugo (30 minuta i više), i ako usput postoji bolest kardiovaskularnog sistema, to je razlog da odmah pozovete Hitnu pomoć.

Činjenica #6

Bradikardija je smanjenje broja otkucaja srca, do 50 i manje otkucaja u minuti, zbog čega organizam ne dobija dovoljno kiseonika i neophodnih hranljivih materija. Najčešće se razvija kod starijih ljudi posle 70 godina. Takođe, postoji fiziološka i patološka bradikardija.

Činjenica #7

U kategoriji neopasnih za život i zdravlje jeste bradikardija koje se javlja zbog uzimanja lekova – uključujući beta-blokatore. U tom slučaju treba se obratiti lekaru kako bi korigovao šemu lečenja.

Činjenica #8

Simptomi patološke bradikardije:
• Vrtoglavica, slabost;
• nestabilan arterijski pritisak;
• stanje pre nesvestice, pa do gubitka svesti.
Jedini metod lečenja su kardiostimulatori, veštački regulatori ritma, koji mogu da stimulišu srce električnim impulsima.

Činjenica #9

U slučaju bradikardije, ne smete da se naprežete (recimo u toaletu) niti da podižete nešto teško – može se pogoršati situacija, jer tada srce počinje da kontrahuje još ređe.
10. Ako je usporen puls, pre svega treba ispitati štitnu žlezdu i srce, kako biste možda korekcijom tih lekova ubrzali srčane kontrakcije. Dalje se mogu uključiti i biljni preparati (po izboru):
• Kašiku usitnjenih plodova šipurka na šolju proključale vode dovedite do ključanja, ostavite dva sata, procedite, ohladite, dodajte kašiku meda. Pijte po 1/3 čaše tri puta na dan pola sata pre jela. Kura traje mesec dana.
• U prvoj polovini dana, u dva navrata, pola sata pre jela, uzmite tinkturu eleuterokoka, po 25-30 kapi u čašici vode. Kura traje mesec dana.
! Ali eleuterokok je kontraindikovan u slučaju hipertenzije drugog i trećeg stepena, pojačanog uzbuđenja, nesanice.

brizmaker / gettyimages.com

Nastavite da čitate

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com