Ruska narodna medicina vam može olakšati tegobe sa hemoroidima

by | 13.10.2023
Narodni lekovi za hemoroide

Hemoroidi se javljaju i kod muškaraca i žena, s tim da su žene podložnije ovoj bolesti. Narodni lekovi za hemoroide su tu da vam olakšaju bolne tegobe.

[lwptoc]

Narodni lekovi za hemoroide: Šta su oni?

Svaka osoba ima krvne žile ispod sluzokože anusa čija je funkcija da pomognu rektalnim mišićima da zadrže stolicu, potpuno zatvarajući analni kanal kada se napune krvlju. Međutim, kada se formiraju nepravilni mali krvni sudovi ili dolazi do stagnacije venske krvi u kombinaciji sa zapaljenjem, stvoriće se hemoroidi ili šuljevi. Oni potom otežavaju pražnjenje creva i čine ga bolnim, a može doći i do krvarenja.

Uzroci za nastanak šuljeva

Postoji nekoliko razloga zbog kojih dolazi do nastanka hemoroida. Oni su:

 • nedostatak dijetetskih vlakana vlakana u ishrani
 • urođena predispozicija
 • naprezanje pri pražnjenju creva i zatvor
 • dugotrajno sedenje

Pored toga, sledeći faktori mogu pogoršavati problem hemoroida i doprinositi njihovoj progresiji:

 • gojaznost
 • tople kupke
 • pušenje
 • dizanje tereta
 • uzimanje određenih lekova
 • urođeni defekti u strukturi vena
 • trudnoća
 • rođenje deteta

Simptomi hemoroida

Hemoroidi mmogu biti akutni ili hronični. Hronični hemoroidi su praćeni krvarenjem, svrabom i izlučivanjem sluzi. Što se tiče akutnog napada hemoroida, on se manifestuje bolnim senzacijama u analnom kanalu koje se pojačavaju nakon pražnjenja stolice prilikom sedenja ili hodanja. Takođe, možete osetiti i prisustvo stranog tela u rektumu, svrab, peckanje ili otok.

Narodni lekovi za hemoroide

Proširene vene rektuma i hemoroidi su jedna od najneugodnijih bolesti našeg vremena. Da biste ublažili bol i upalu možete isprobati nekoliko lekova iz narodne medicine.

Sirovi krompir

Izrežite mali, duguljasti komad krompira i podmažite ga biljnim uljem nakon tople kupke i ubacite ga u rektum. Preporučljivo je držati ga celu noć. Osetićete poboljšanje nakon nekoliko procedura.

Hladne obloge

Ako imate spoljašnje hemoroide, pokušajte sa stavljanjem hladnih obloga. Oni će pomoći u njihovom smanjenju. Potrebno je da ih stavljate četiri puta dnevno. Trajanje postupka počinje sa jednim minutom, a potom se postepeno povećava. Nakon svakog pražnjenja creva, potrebno je isprati anus hladnom vodom. Preporučljivo je da izbegavate fizičku aktivnost i alkohol. Procedura traje do dva meseca.

Biljna mešavina za unutrašnju i spoljašnju upotrebu

 • Priprema mešavine za oralnu upotrebu
  U jednoj posudi u jednakim količinama pomešati vodenu papriku (Persicaria maculosa), kantarion (Oleum hyperici), cvet hajdučke trave (Achillea millefolium), cvet kamilice (Matricaria chamomilla) i koprive (Urtica dioica). Prelijte 2 kašike mešavine sa 0,5 litara ključale vode i ostavite 1,5-2 sata. Procedite i pijte 100-150 ml 3-4 puta dnevno 20-30 minuta pre obroka.
 • Priprema mešavine za spoljašnju upotrebu
  Koristite istu mešavinu biljaka. 5 kašika mešavine preliti sa 2 litre ključale vode i ostavite 30-40 minuta. Procedite. Okupajte se u sedećoj kupki 15-20 minuta pre spavanja. Nakon kupanja uradite 2-3 puna mikroklistira (uprsnite u anus) sa napravljenim lekom.
 • Na kraju svih procedura, ubacite 2-3 pune pipete uljnog ekstrakta na bazi prirodnog ulja kantariona, čička i lana.

Sok od cvekle

Sok od cvekle dovodi do smanjenja hemoroida.

Hladne kupke sa kamilicom

Njih treba raditi dnevno 5-10 minuta. Kamilica pomaže u ublažavanju upale, zarastanju pukotine i smanjenju bolova.

Narodni lekovi za šuljeve: Listovi jasike

Listove jasike prelijte vrelom vodom, malo zgnječite i nanesite na bolno mesto. Nakon nekoliko takvih procedura, hemoroidi bi trebalo da se smanje.

Beli luk i puter

Sameljite tri čena belog luka sa 2 kašike putera. Dobijenu masu stavite u kalupe malih čepića napravljene od folije. Ostavite ih da se osuše. Stavite ih svaki put nakon pražnjenja creva.

Snežana Vranić

AndreyPopov/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com