Rešite se gljivica na stopalima uz pomoć narodne medicine

by | 06.10.2023
gljivice na stopalima

Gljivice na stopalima su veoma čest problem i muškaraca i žena. Ovo je veoma neprijatno stanje i ako se ne leči može da se proširi na veće područje.

Karakteristični simptomi gljivica na stopalima uključuju perutanje kože između prstiju, na stopalu ili peti. Ponekad se mogu javiti i sitne pukotine. Ovi procesi često ne izazivaju posebnu nelagodnost, pa se zanemaruju. Međutim, ako se gljivična infekcija ne leči, ona će se širiti dalje. Srećom, postoje lekovi iz tradicionalne medicine koje mogu iskoreniti ovaj problem.

[lwptoc]

Gljivice na stopalima: Koje vrste oboljenja postoje i koji su simptomi?

Hiperkeratotska forma: Kod ove forme koža postaje deblja i javlja se perutanje kože. Na zadebljaloj koži, mogu se videti i pukotine. Suvoća, svrab i ponekad bolni osećaji počinju izazivati nelagodnost.

Intertriginozna forma: Uzrokuje oštećenje kožnih nabora između prstiju na nogama. Najčešće se ovo javlja kod 4 i 5 prsta. Kod ove forme dolazi do crvenila između prstiju, pojavljuju se pukotine i dolazi do odvajanja kože. Ovi može biti jako bolno.

Dishidrotska forma: Koža stopala je prekrivena sitnim mehurićima sa tvrdom površinom. Unutar njih se nalazi prozirna tečnost. Ukoliko se ne čeli sitniji mehurići se mogu spojiti u veliko žarište bolesti. Dolazi do odvajanje kože i povećanog perutanja. Ovo stanje može biti propraćeno temperaturom i opštom nelagodom. Takođe se javlja i svrab koji može preći u peckanje.

Kako da sprečite pojavljivanje gljivica?

Najvažnije pravilo jeste održavanje lične higijene, naročito prilikom posete javnim mestima sa visokom vlažnošću kao što su bazeni i plaže. Veoma je važno da nosite gumene papuče na nogama. Gljivice se lako raznmnožavaju u uslovima visoke vlažnosti, a preživljavaju na temperaturi od -60 do +100 stepeni Celzijusa. Ako je jedan član porodice oboleo od gljivica, velika je verovatnoća da se će se zaraziti i ostali. Da biste to izbegli, uradite sledeće:

  • Dezinfikujte kupatilo nakon svake upotrebe
  • Prokuvavajte svu posteljinu 30 minuta
  • Perite podove dezinfekcionim sredstvima. Ako nemate takva sredstva pri ruci, dodajte limunsku kiselinu u vodu.
  • Poradite na pojačanju imuniteta. Veoma je važno da vaš organizam dobije dovoljno vitamina, minerala i drugih važnih supstanci.

Narodni lekovi za gljivice na stopalima

Ove narodne metode se koriste za lečenje gljivica na stopalima. Tokom godina isprobano je mnogo različitih recepata, a većina uključuje lekovito bilje.

Veronika (Veronica)

Veronika se koristi za pravljenje čaja za kupku stopala. Za ovaj recept uzmite četiri kašike sušene trave i litru vode. Prokuvajte 5 minuta, ohladite do prijatne temperature i potpoite noge u rastvor 20 minuta. Ponavljajte svakodnevno 15 dana.

Beli luk

Mast od belog luka sa puterom i pomaže u lečenju ozbiljnijih oblika gljivica. Za pripremu ove masti, uzmite jednake delove izgnječenog belog luka i putera. Mast nanosite na zahvaćena područja stopala i nastavite primenu dok se u potpunosti ne izlečite.

Krdža ili divlji duvan (Nicotiana rustica)

Ovo je još jedan rastvor za potapanje. Uzmite 1 sušenu kašiku divljeg duvana na 1 litar vode. Prokuvajte vodu, dodajte biljku i kuvajte 2 minuta. Ohladite do prihvatljive temperature i potapajte noge dok se voda ne ohladi. Nemojte brisati noge već pustite da se prirodno osuše. Ponavljajte dok se gljivice ne povuku.

Neven (Calendula)

Uzmite jednu litru proključale vode i 250g suvih latica Nevena. Ostavite da odstoji 30 minuta. Potopite noge 20 minuta i pustite da se noge prirodno osuše. Prosečno lečenje traje oko mesec dana.

Bundeva

Sirova bundeva je odlična za lečenje gljivica. Narendajte tikvu na sitno i nanesite je kao oblogu na zahvaćeno mesto. Zamotajte papirom za pečenje, obujte čarape i ostavite preko noći. Ponavljajte postupak do potpunog izlečenja.

Da biste se izborili sa gljivicama, lična higijena je najvažnija. Takođe, vodite računa da su vam stopala što više suva i budite pažljivi kada posećujete mesta sa visokom vlažnošću.

Snežana Vranić

RyanKing999/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.magicnobilje.com